Дистрикт
Магазин

Kako je reket engleskog obaveštajca završio u Krupnju

Pre nego što su mnogi veći gradovi čuli za tenis, ovaj sport igrao se u Krupnju. Naime, tenis su u Krupanj doneli Englezi koji su u ovom kraju eksploatisali rudu. U muzeju Krupnja nalazi se i reket engleskog obaveštajca, Dvejn Bil Hadsona (Djuen Tirel Hadson – Bil), koji je ovde radio kao rudarski inženjer.

Teren na kom se pre rata igrao tenis (Foto: J. Gubelić)

Na ovom terenu FK „Stolice“ još pre osam decenija igrao se tenis. U to doba za Rađevce neobičan sport doneli su Englezi koji su u ovom kraju eksploatisali rudu, što potvrđuju ostaci topionice. Nemi svedok je reket iz 1938. godine, nekada vlasništvo Bil Hadsona, koji se čuva u muzeju Krupnja.

Reket koji je Bil Hadson 1938. godine poklonio Svetozaru Kostiću

On potvrđuje da ni tada Englezi nisu mogli baš tako lako da pobede Srbe u tenisu.
„Bil Hadson je ovde igrao tenis sa jednim Krupanjcem iz porodice Jevtić i naučio ga kako se igra tenis. Kada je Srbin savladao veštinu, on je pobedio sve partije. Tada je Hadson razočarano rekao – Kad sam od tebe izgubio sve partije, evo ti i moj reket!“, priča protojerej stavrofor,  Aleksandar Đurđev.

Bil Hadson – engleski pukovnik i obaveštajac

Hadson je izgubio i meč i reket, a Krupanjcima ostavio da pričaju kako je engleski obaveštajac i rudarski inženjer u zlatno doba ovog kraja u Krupnju ostavio trag.
„Hadson je za vreme  Drugog svetskog rata bio značajan po tome što je vodio pregovore između Broza i Draže. Posle se dovodi u vezu sa nestalim zlatom koje je bilo poslato Draži. On je jedan deo zlata odneo i pobegao za Afriku“, priča sveštenik.

Krevet na kom su spavali kralj Milan Obrenović i Patar I Karađorđević (Foto: J. Gubelić)

Ali, to nij jedini svedok naprednog Krupnja devetnaestog veka. Kuća koja se nalazila na mestu ove, čuva uspomenu na kraljicu Dragu.
„Tu je tri godine, osamdesetih godina devetnaestog veka radio Svetozar Mašin. On je bio upravnik svih rudnika u okolini. Sa njim je u to doba ovde živela i kraljica Draga. Tu kuću je moj unuk kupio od moje tašte“, priča Milinko Ivanović.

Soba iz vremena kraljice Drage (Foto: J. Gubelić)

Cela postvka kreće od praistorije, posuda, alata, starih novčića, preko Turskih dana, prvih trgovaca u Krupnju, apotekara, bankara, školstva, sudstva, do Prvog svetskog rata, uniformi, nošnji, nameštaja, oružja.  Ovde je originalo izdanje Srpsko-Nemačkog rečnika Vuka Karadžića iz 1832 godine. Muzej čuva i  originalnu uniformu Srpskog vojnika iz I svetskog rata, zatim predizborni letak Saveza zemljoradnika za predizbornu trku iz 1920 godine, kancelariju predsednika opštine Krupnja od pre 100 godina i još mnogo toga dragocenog.
Izložba enterijera u muzeju Krupnja predstavlja sobu iz tog vremena, ali ne bilo koju. Na tim krevetima spavao je i kralj Milan kada je posetio Krupanj.

Blago Rađevina u muzeju Krupnja (Foto: J. Gubelić)

Tri decenije sveštenik Aleksandar prikupljao je zbirke, kako bi dočarao burnu istoriju ovog kraja – prve topionice, uniformu srpskog vojnika, uspomenu na Karađorđeviće, crkveno blago Rađevine, knjige iz sedmanaestog veka. Vreme je ponešto promenilo, kao i priroda koja se 2014. poigrala sa ovim krajem. Ipak, on i danas živi istoriju sa kojom može ponosno pred svet.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима