Distrikt
Društvo

KAKO JE PRIVATNA ŽURKA POSTALA META POLITIČKIH PREPUCAVANJA

  1. Otkada je preminuo Šapčanin Miša Žakić, poznati i ugledni preduzetnik iz ovog grada, kod kog se nakon smrti utvrdilo da je, pored niza komorbiditeta, imao korona virus, čaršija se ne stišava. Za to vreme, porodice Zorice i Mlađe, koji su tog dana kod Miše u kući slavili rođendan, ili kako su taj događaj u gradu nazvali“ozloglašena žurka“ trpe neverovatne pritiske. Ogorčeni su što se intimni događaj, na kom su bili dugogodišnji prijatelji, koristi u političke svrhe i razmirice. Oštro osuđuju neistine da su na rođendanu bili odbornici Srpske napredne stranke, kao i da je širenje korona virusa krenulo od kućne proslave na kojoj nije bilo potencijalno zaraženih ovim virusom. Kasnije su stručnjaci i zvanično potvrdili da početak zaraze u Šapcu nikako nije mogao da se dogodi tada, već nekoliko dana kasnije.

Miša i Zorica na proslavi njenog rođendana (Foto: privatna arhiva)

Tog 13. marta Mišini prijatelji Zorica i Mlađa kod njega su slavili rođendan. Umesto lepe uspomene, mesec dana kasnije sve se pretvorilo u agoniju. Ogorčeni su zbog neistina koje se šire gradom, a najviše im smeta što se privatni događaj koristi za političke obračune.
– Na toj proslavi nisu bili odbornici Srpske napredne stranke, kako se priča po gradu. U Šapcu je poznato da je Miša bio apolitičan. Nas ne zanima ko je iz koje partije, samo želimo da se naše porodice ostave na miru – napominje Zorica.
Prijatelji su razočarani što se privatni događaj zloupotrebljava, ali i dovodi u vezu sa širenjem virusa u Šapcu, iako su stručnjaci potvrdili da je to teoretski nemoguće.
– Rođendan kod Miše bio je u petak, 13. marta, dva dana pre nego što je u Srbiji uvedeno vanredno stanje. To je bilo klasično kućno okupljanje u kući u Miloša Pocerca koju je Miša nasledio od svog ujaka, koji je umro pre dve godine. Na proslavi je bilo petnaestak ljudi, kumovi, prijatelji i familija. Reč je o ljudima koji se poznaju i koji se druže godinama – priča Branko Bursać, koji nije prisustvovao proslavi, ali se družio sa Mišom.
Sedam dana kasnije Miša se požalio na tegobe, a ubrzo posle toga javio se lekaru.
– Mi smo 20. marta bili sa njim i tada se požalio da ga bole mišići. On je pre toga bio u Sremskoj Mitrovici, i možda je tamo pokupio korona virus, to niko ne zna jer se tamo već bio pojavio. Tih dana njegov sin je bio sa njim, i on je pozitivan, kao i oni koji su bili sa njim nerazdvojni, dok smo mi ostali negativni i ovaj virus u Šapcu nema nikakve veze sa rođendanom. Mi čujemo priče da je bio na kruzeru, bio tamo, bio ovamo, a on je išao samo do Sremske Mitrovice gde je imao radnju. Strašno je šta se priča i piše, čovek se prevrće u grobu zbog onih što iznose neistine – priča Zorica Cvetković, koja je bila na proslavi i sada je u izolaciji, a nakon testiranja utvrđeno je da je negativna na korona virus.

Miša i Branko Bursać (Foto: privatna arhiva)

Na rođendanu su bile i osobe koje su pre toga doputovale iz Turske, ali je i kod njih potvrđeno da su negativne na koronu. Po toj logici Miša Žakić bi mogao biti nulti pacijent u Šapcu, ali sa nepoznatim prenosiocem i načinom inficiranja. Virus se proširio na osobe koje su sa njim bile u stalnom kontaktu, i to u periodu od 5 dana od pojave tegoba, jer je tada osoba infektivna.
– Ja sam bio do zadnjeg dana sa njim, ispratio sam ga u bolnicu, ali sam sve vreme nosio masku. Jedan od naših drugara ja takođe bio sa njim, ali jedan dan nije imao masku i on je pozitivan. On nema simptome, ali poštuje protokol i prati se njegovo stanje. Pored njega, pozitivni na koronu su još dvojica Mišinih prijatelja, i Mišin sin – priča Branko Bursać koji se sve vreme družio sa njima, ali je nosio masku koja ga je najverovatnije sačuvala od ovog virusa.
Slučaj „Babica“
Nakon potvrde da je jedna babica u šabačkom porodilištu pozitivna na korona virus, čaršija je „doznala“ da je ona na žurci prala čaše. Svedoci ovog događaja oštro demantuju takve informacije.
– Buba je ostavljala bicikl kod njega i kod ujaka, tu je bila, i sa njim popričala. Njihovi roditelji su prijateljski vezani – priča Branko.
Babica je zarazila još jednu medicinsku sestru i obe su izolovane.
Slučaj Saša Pajić
Kada je kod Saše Pajića potvrđen korona virus, pojavila se informacija da su istaknuti šabački naprednjaci zaraženi korona virusom koji sada seju po gradu.
– Ja Sašu Pajića i ne znam, i zaista je strašno što ljudi šire takve neistine da su on i drugi članovi bili na rođendanu. Ponavljam da taj događaj nema nikakve veze sa tim, što su Bogu hvala, dokazali i rezultati jer svi smo negativni – zaključuje Zorica koja razmišlja da preduzme zakonske mere, ukoliko se nastavi sa maltretiranjem nedužnih građana i njihovih porodica.
Istorija
Miša Žakić se prvi put obratio lekarima 23. marta u šabački Dom zdravlja, ali je vraćen kući. Hospitalizovan je 25. marta na Infektivnom odeljenju šabačke bolnice zbog respiratornih tegoba, koje nisu prolazile, a preminuo je iste večeri oko 23:30.
Potvrda da je bio pozitivan na KOVID-19 šabačkom Zavodu za javno zdravlje stigla je iste noći kada je pacijent preminuo.
Reč struke
Odmah se pristupilo pronalaženju kontakata, i preduzimanju mera u otkrivanju inficiranih.
– Osoba je infektivna dva do tri dana pre pojave simptoma, a najinfektivnija je onda kada ima tegobe, što znači isto par dana. Pošto je ovaj virus i za nas nov, mi uvek uzimamo u obzir 5 dana pre i sve kontakte kada se ispolje simptomi – objašnjava epidemiolog dr Dragana Radojičić.
U slučaju preminulog Žakića, teoretski ne postoji mogućnost da je infekcija postojala 13. marta, kada je organizovano druženje u njegovom domu.

Svideo vam se tekst?