Дистрикт
Друштво

КАКО ЈЕ ПРИВАТНА ЖУРКА ПОСТАЛА МЕТА ПОЛИТИЧКИХ ПРЕПУЦАВАЊА

  1. Откада је преминуо Шапчанин Миша Жакић, познати и угледни предузетник из овог града, код ког се након смрти утврдило да је, поред низа коморбидитета, имао корона вирус, чаршија се не стишава. За то време, породице Зорице и Млађе, који су тог дана код Мише у кући славили рођендан, или како су тај догађај у граду назвали“озлоглашена журка“ трпе невероватне притиске. Огорчени су што се интимни догађај, на ком су били дугогодишњи пријатељи, користи у политичке сврхе и размирице. Оштро осуђују неистине да су на рођендану били одборници Српске напредне странке, као и да је ширење корона вируса кренуло од кућне прославе на којој није било потенцијално заражених овим вирусом. Касније су стручњаци и званично потврдили да почетак заразе у Шапцу никако није могао да се догоди тада, већ неколико дана касније.

Миша и Зорица на прослави њеног рођендана (Фото: приватна архива)

Тог 13. марта Мишини пријатељи Зорица и Млађа код њега су славили рођендан. Уместо лепе успомене, месец дана касније све се претворило у агонију. Огорчени су због неистина које се шире градом, а највише им смета што се приватни догађај користи за политичке обрачуне.
– На тој прослави нису били одборници Српске напредне странке, како се прича по граду. У Шапцу је познато да је Миша био аполитичан. Нас не занима ко је из које партије, само желимо да се наше породице оставе на миру – напомиње Зорица.
Пријатељи су разочарани што се приватни догађај злоупотребљава, али и доводи у везу са ширењем вируса у Шапцу, иако су стручњаци потврдили да је то теоретски немогуће.
– Рођендан код Мише био је у петак, 13. марта, два дана пре него што је у Србији уведено ванредно стање. То је било класично кућно окупљање у кући у Милоша Поцерца коју је Миша наследио од свог ујака, који је умро пре две године. На прослави је било петнаестак људи, кумови, пријатељи и фамилија. Реч је о људима који се познају и који се друже годинама – прича Бранко Бурсаћ, који није присуствовао прослави, али се дружио са Мишом.
Седам дана касније Миша се пожалио на тегобе, а убрзо после тога јавио се лекару.
– Ми смо 20. марта били са њим и тада се пожалио да га боле мишићи. Он је пре тога био у Сремској Митровици, и можда је тамо покупио корона вирус, то нико не зна јер се тамо већ био појавио. Тих дана његов син је био са њим, и он је позитиван, као и они који су били са њим нераздвојни, док смо ми остали негативни и овај вирус у Шапцу нема никакве везе са рођенданом. Ми чујемо приче да је био на крузеру, био тамо, био овамо, а он је ишао само до Сремске Митровице где је имао радњу. Страшно је шта се прича и пише, човек се преврће у гробу због оних што износе неистине – прича Зорица Цветковић, која је била на прослави и сада је у изолацији, а након тестирања утврђено је да је негативна на корона вирус.

Миша и Бранко Бурсаћ (Фото: приватна архива)

На рођендану су биле и особе које су пре тога допутовале из Турске, али је и код њих потврђено да су негативне на корону. По тој логици Миша Жакић би могао бити нулти пацијент у Шапцу, али са непознатим преносиоцем и начином инфицирањa. Вирус се проширио на особе које су са њим биле у сталном контакту, и то у периоду од 5 дана од појаве тегоба, јер је тада особа инфективна.
– Ја сам био до задњег дана са њим, испратио сам га у болницу, али сам све време носио маску. Један од наших другара ја такође био са њим, али један дан није имао маску и он је позитиван. Он нема симптоме, али поштује протокол и прати се његово стање. Поред њега, позитивни на корону су још двојица Мишиних пријатеља, и Мишин син – прича Бранко Бурсаћ који се све време дружио са њима, али је носио маску која га је највероватније сачувала од овог вируса.
Случај „Бабица“
Након потврде да је једна бабица у шабачком породилишту позитивна на корона вирус, чаршија је „дознала“ да је она на журци прала чаше. Сведоци овог догађаја оштро демантују такве информације.
– Буба је остављала бицикл код њега и код ујака, ту је била, и са њим попричала. Њихови родитељи су пријатељски везани – прича Бранко.
Бабица је заразила још једну медицинску сестру и обе су изоловане.
Случај Саша Пајић
Када је код Саше Пајића потврђен корона вирус, појавила се информација да су истакнути шабачки напредњаци заражени корона вирусом који сада сеју по граду.
– Ја Сашу Пајића и не знам, и заиста је страшно што људи шире такве неистине да су он и други чланови били на рођендану. Понављам да тај догађај нема никакве везе са тим, што су Богу хвала, доказали и резултати јер сви смо негативни – закључује Зорица која размишља да предузме законске мере, уколико се настави са малтретирањем недужних грађана и њихових породица.
Историја
Миша Жакић се први пут обратио лекарима 23. марта у шабачки Дом здравља, али је враћен кући. Хоспитализован је 25. марта на Инфективном одељењу шабачке болнице због респираторних тегоба, које нису пролазиле, а преминуо је исте вечери око 23:30.
Потврда да је био позитиван на КОВИД-19 шабачком Заводу за јавно здравље стигла је исте ноћи када је пацијент преминуо.
Реч струке
Одмах се приступило проналажењу контаката, и предузимању мера у откривању инфицираних.
– Особа је инфективна два до три дана пре појаве симптома, а најинфективнија је онда када има тегобе, што значи исто пар дана. Пошто је овај вирус и за нас нов, ми увек узимамо у обзир 5 дана пре и све контакте када се испоље симптоми – објашњава епидемиолог др Драгана Радојичић.
У случају преминулог Жакића, теоретски не постоји могућност да је инфекција постојала 13. марта, када је организовано дружење у његовом дому.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима