Дистрикт
Занимљивости

Kako je nastao Dan šale?

Dan šale u mnogim zemljama se obilježava 1. aprila. Tog dana ljudi jedni drugima prave bezopasne smicalice i objavljuju lažne novosti, s ciljem da ih dovedu u smešan položaj. U nekim zemljama, kao u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji i Južnoafričkoj Republici, podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi poslije podne naziva se aprilskom budalom (engleski April Fool). U mnogim drugim zemljama smicalice se prave tokom celog dana.

Dan kada se šalimo na tuđ račun (Foto: http://djurdjevak.com)

Dan kada se šalimo na tuđ račun (Foto: http://djurdjevak.com)

Najranija povezanost između datuma 1. aprila i pravljenja smicalica javlja se u Čoserovim Kanterberijskim pričama iz 1392. godine.
Po jednoj verziji tumačenja, 1. april kao Dan šale nastao je kada je u 16. vijeku pomeren dan Nove godine sa 25. marta na 1. januar. Do tada se u mnogim evropskim gradovima Nova godina obežavala 25. marta, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. aprila. Prema tom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale sa onima koji su ga i dalje obežavali do 1. aprila.
U 18. vijeku se za ovaj dan smatralo da vodi poreklo još od biblijske ličnosti Noja. Prema članku iz jednih engleskih novina objavljenom 1789. godine, tog datuma je Noje prvi put poslao golubicu, prerano.

Neke od šala ušle su u istoriju ( Foto: http://www.info-ks.net)

Neke od šala ušle su u istoriju ( Foto: http://www.info-ks.net)

Poznate smicalice

Berba špageta: Panorama, televizijska emisija na Bi-Bi-Siju, 1957. godine je objavila poznatu prvoaprilsku šalu o tome kako Švajcarci beru špageta sa drveta. Prilog je govorio o tome kako je konačno iskorenjen napasnik špagetni žižak. Veliki broj gledalaca se javljao uredništvu kako bi saznali za mogućnosti da sami uzgajaju svoje špagete.
Hamburgeri za levoruke: 1998. godine Burger King je u SAD objavio reklamu o hamburgerima za levoruke, koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.

Hamburger za levoruke – prvoaprilska šala ( Foto: http://www.10naj.com)

San Serif: Gardijan je u svom dodatku 1977. godine objavio članak koji je pohvalno pisao o ovom izmišljenom odmaralištu, o njegova dva ostrva (Aperkejs i Louerkejs), o njegovom glavnom gradu (Bodoni) i o njegovom vođi (General Pika). Zainteresovani čitaoci su bili razočarani kada su saznali da su sva mesta izmišljena, a da su njihova imena uzeta kao termini iz tipografije.

Istiniti događaji 1. aprila

Neki šokantni događaji su se zaista dešavali 1. aprila, pa bi često bili prihvatani sa nevericom:
Iran je 1979. godine proglasio 1. april Danom republike. Do današnjeg dana mnogi ne veruju da je to stvarni praznik.
U danskom gradu Albertslundu 2009. godine je jedna škola zamalo izgorila do temelja jer vatrogasci nisu verovali da su prva dva poziva bila prava.

Izvor: Wikipedia

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима