Дистрикт
Занимљивости

КАКО ЈЕ ЈАПАНСКА ЈАБУКА ЗАВРШИЛА НА ЧАВИЋУ

Иако наше воће не може ништа да замени, српска клима погодује и ретким воћним врстама које нису типичне за ове крајеве. На тржишту се могу нађу саднице Каки – Јапанске јабуке, кивија и Сибирског лимуна. Они упорнији, попут Момчила Ивановића, успели су да произведу плодове, али се то за сада углавном своди за личну употребу.

Овогодишњи род (Фото: Дистрикт)

Тешко је поверовати да на Чавићу рађа Каки јабука. То доказује Момчило Ивановић у чијем дворишту се све до првог снега румене плодови јапанске јабуке. Голо стабло не одаје утисак да је у питању непозната воћна врста, али плодови боје поморанџе у облику парадајза откривају да је реч о воћу које се код нас ретко може видети, осим у пиљарницама и маркетима.

Каки јабука је по облику слична парадајзу, а по боји поморанџи (Фото: Дистрикт)

Момчило је саднице добио пре 20 година од пријатеља из Црне Горе. Одлучио је да посада и воћка се примила.

– Моја супруга обожава ово воће. Кад сам видео како са задовољством једе, одлучио сам посадим. Рађа сваке године, а плодови трпе и мразеве, па их беремо пред први снаге да би што дуже били на дрвету – прича.

Момчило је задужен за бербу (Фото: Дистрикт)

Једном су, 2014, измрзле али су се обновиле, па сада убира плодове воћа типичног за Јапан. Веома је сладак, богат витамином А, обилује танинима и пектинима. Плод се једе када потпуно сазри и омекша као као мушмула.

-Преполови се кашичицом и онда се једе месо. Док плод не буде мекан, укус је опор у недозрелим плодовима. Међутим, догађало се да моји пријатељи дођу, помисле да је јабука, уберу и загризу, али чим пробају, они баце јер незрели плод је врло опор и неукусан – прича Момчило.

Једе се кад је мека као мушмула (Фото: Дистрикт)

Тик до ње је кинеска урма, иглица или жижула која се код нас ретко среће. Веома је трновита, а плод налик шипурку.

-Цвета јако касно, у јуну. У октобру сазрева. У почетку је плод зелен, онда бледо жут а на крају, када је већ смежуран, браон боје. Користи се за сокове, џемове и за справљање ракије – прича спортски радник у пензији.

Жижула успева на Чавићу (Фото: Дистрикт)

Момчило каже да се многи изненаде када виде, а за њих, који добро познају домаће воћне врсте, овај експеримент сматрају веома успешним.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима