Дистрикт
У фокусу

КАФЕЏИЈЕ СЕ „НАОРУЖАЛЕ“ ДЕЗИНФЕКЦИОНИМ СРЕДСТВИМА

Према Уредби Владе Републике Србије, ублажавање мера наставља се од сутра, када ће са радом почети кафићи, продаја хране унутар објеката који тренутно шалтерски испоручују поруџбине, а са умереним функционисањем почеће и међуградски и железнички саобраћај, према дефинисаним мерама заштите. Од 8. маја почеће са радом велики трговински центри, док ће градски и приградски јавни превоз у Шапцу почети 11. маја, најавио је начелник Градске управе Милан Васић.
Кафеџије се увелико припремају за почетак рада, а да поштују све мере, неки шабачки угоститељски објекти, попут Малог Метропола, решили су  да покажу објављивањем фотографије на друштвеним мрежама са дезинфекционим средствима, која постају императив за сваку врсту јавног функционисања.

За рад спремни (Фото: Кафе „Мали Метропол“)

И ресторани и кафићи радиће под новим правилима. Многи су викенд искористили да своје објекте припреме, детаљно очисте и дезинфикују све просторије. У обавези су били да обезбеде потребну количину прописане личне заштите и дезинфекционих средстава за запослене и госте. Особље ће морати да носи одговарајућу опрему – визире, маске, рукавице. Дезинфекција се подразумева после сваког корисника услуга. Гости неће бити у обавези да носе маске, али само док седе за столом, приликом доласка и одласка, наручивања, преузимања, плаћања на пулту, коришћења санитарних просторија, маске су обавезне.
Пожељно је плаћање картицом, а у супротном и пре и после узимања готовине конобари ће морати да дезинфикују руке.
Распоред столова у затвореном или отвореном простору угоститељских објеката мора се организовати тако да размак између гостију који седе за истим или суседним столовима не буде мањи од два метра. Уколико не могу да обезбеде потребну дистанцу угоститељи ће морати да поставе физичке баријере које ће делити простор између столова. Пријатније и мање ризично биће у баштама где ће моћи да седи један гост на два и по квадрата. Примену мера контролисаће инспекција, а ко правила прекрши одговараће по Закону о заштити здравља становништва.

Возови за превоз путника почињу да саобраћају од сутра, а путници су дужни да приликом путовања обавезно користе заштитна средства маске и рукавице и држе безбедну дистанцу. Возови на релацији Рума – Шабац полазиће из Руме у 06:32 и у 12:05  часова, а из Шапца за Руму у 07:25 и у 13:55  часова.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима