Дистрикт
Друштво

„КАД ГОД ЗАЧУЈЕМ КРИКЕ ПОМИСЛИМ НА ОЛУЈУ”

Краткометражни поетски играни филм Олуја, праћен стиховима Шапчанина Николе Раусављевића, са Зораном Карајићем, прваком Шабачког позоришта у главној и јединој улози, представљен је на друштвеним мрежама и појединим телевизијским станицама 4. августа, на шеснаесту годишњицу војне акције Олуја.

Стихови истоимене песме Николе Раусављевића говоре о осећањима везаним за војну операцију Републике Хрватске “Олуја”, која се уз велике жртве српског становништва догодила 1995. године, као и данима након ње. Филм приказује човека који је доживео прогон и који је након тога остао потпуно сам. Превише горд да умре и превише скрхан да би живео на други начин, спас од самоће тражи у раду на пољу и живи потпуно отупео на све што се око њега дешава. Филм, осим амбијенталних звукова и једне новинарске вести која на почетку подсећа ког датума је била Олуја, прати рецитација поменуте песме уз ауторску музику.

Филм је сниман на локацији Мала Ремета у оквиру пројекта омогућеног од стране Фонда зa избeглa, рaсeљeнa лицa и зa сaрaдњу сa Србимa у рeгиoну, уз медијску подршку Радио-телевизије Војводине.

Никола Раусављевић рођен је 8. јуна 1991. године у Карловцу, у Хрватској. За време ,,Олује“ стигао је у Шабац, где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на одсеку за Српску књижевност и језик на Филозофском факултету у Новом Саду. Раси на Првом програму радија Радио-телевизије Војводине. Пише поезију и бави се говорништвом. Са Миланом Ћосићем, у издању Бранковог кола, објавио је књигу песама ,,Кад ухватим тишину“, за коју је награђен наградом Стражилово 2017. године.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима