Distrikt
Zanimljivosti

JOVAN SAGRADIO KUĆU NI NA NEBU NI NA ZEMLJI I ZADIVIO TURISTE IZ CELE DRŽAVE

Jovan Cvijić iz Loznice mašinac je po struci, a samouki stolar iz hobija. Gledajući televizijsku emisiju Diskaveri, došao je na ideju da napravi kućicu na drvetu.

Nesvakidašnja ideja (Foto: Distrikt)

Za samo tri meseca ostvario je svoj dečački san. U 32 kvadrata smestio je dnevni boravak, kupatilo i spavaću sobu, u kojoj se budi sa nestvarnim pogledom na reku Drinu.

Sagradio kuću za samo tri meseca (Foto: Distrikt)

– Sama izgradnja trajala je tri do četiri meseca. Radio sam danonoćno, sa velikom željom da vidim kako će sve to na kraju da izgleda, jer je zaista nešto nesvakidašnje. Dasku po dasku spajao sam u svojoj radionici. Nikome nisam smeo da kažem šta nameravam, jer sam se plašio osude svojih meštana – priča Jovan.

Drvo na kojoj je prolazi kroz kuću (Foto: Distrikt)

Kuća je građena od lakih, ali izdržljivih materijala. Spolja je hrastovina, a unutra čamovo drvo. Bilo je potrebno pet kubika daski i više od pet hiljada šrafova, koje je ovaj neimar mesecima spajao.

Materijal obrađivao u svojoj radionici (Foto: Distrikt)

Zatim je sve to postavio na dudove grane. Kroz kućicu nesmetano prolaze grane, ali ni na koji način ne narušavaju njenu funkciju.
– Dudova stabla su jako izdržljiva i mogu da podnesu teret same kućice. Da je bilo koje drugo drvo u pitanju, ne bi mi odgovaralo za gradnju kuće. Trudio sam se da što manje oštetim stabla koja prolaze kroz kućicu, da ostanu kakva jesu, a da ih maksimalno iskoristim. Imam jedan posebno zanimljiv detalj, a to je kanap koji sam vezao oko stabla, kako bi upravo on služio kao oluk. Niz njega se sliva voda i sprečava njen ulazak u unutrašnjost kućice – kaže on.

Pogled iz spavaće sobe (Foto: Distrikt)

Sve je od prirodnih materijala. Drvene stepenice vode na trem koji se proteže duž cele kuće. Prvi sprat je nekoliko metara iznad reke, a iznad se nalazi galerija, odakle se pruža najlepši pogled na reku Drinu.

Mesto za kafu (Foto: Distrikt)

Na visini na kojoj se gnezde ptice, čuje se njihova pesma, ali i Drina dok huči.
-Jutarnja kafa pored Drine je nešto neopisivo. Zimi sve ovo ima posebnu draž. Drina je mnogo zelenija, čistija, posebno kada padne sneg. Tada je zaista prava idila. Još jedna od zanimljivosti koje sam uradio jeste đakuzi. On se nalazi na sedam metara iznad same Drine, gde je pogled na prelepu reku i Bosnu – dodaje.

Nije se pokajao (Foto: Distrikt)

Iako je ni na nebu ni na zemlji, nema straha ni kada zaduvaju vetrovi od Bosne.

Vrhunac hedonizma (Foto: Distrikt)

Tvorac ove predivne kućice razmišljao je da li će stabla toliko porasti da kućicu tešku tri tone podignu na veću visinu.
– Često me gosti pitaju da li postoji mogućnost da se kućica nagne prilikom rasta stabla. Međutim, samo jedna trećina stable raste i to u gornjem delu, a donje stablo na koje je ona okačena, se samo širi i dovoljno je napraviti malo više prostora pri izradi, upravo za to. Kućica je oslonjena tako da u svakom momentu kada dune vetar ili pri nekoj drugoj većoj nepogodi ima svoju toleranciju da može da se pomera – ističe on.

Podnožje kuće (Foto: Distrikt)

Ovde je posebno u svako godišnje doba, kada dud olista, kućicu sakrije krošnja, a kada ogoli vidi se svaki detalj koji je ovaj majstor svojim rukama stvorio.

Svideo vam se tekst?