Distrikt
Kultura U fokusu

JEZIVA SUDBINA KRALJICE PODSTAKLA LOZNIČANE DA SELU PO NJOJ DAJU IME

Ovog marta punih je 120 godina otkad selo Draginac nosi ime po kraljici Dragi. To lozničko mesto 13. marta 1902. godine dotadašnje ime Jarebice promenilo je u Draginac, upravo zbog Drage Obrenović, srpske kraljice i supruge poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović. Tako su Podrinci sačuvali uspomenu na kraljicu čija sudbina ni danas ne prestaje da intrigira javnost.

Kraljica Draga, reprodukcija originala Paje Jovanovića

Njene sudbine podsećaju se i Lozničani ovih dana jer je u okviru manifestacije ‘’Svet žena“ u Muzeju Jadra otvorena je izložba „Naša sugrađanka kraljica Draga: između slave i anateme“. Postavka je stigla iz Muzeja rudničko – takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca. Autori izložbe su Ana Ranković, viša kustoskinja istoričarka umetnosti i Aleksandar Marušić, viši kustos istoričar, a organizatori Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’ i Biblioteka Vukovog zavičaja koja je inicirala gostovanje ove izložbe.

Jastuk kraljice Drage

Fotografije, dokumenta, nakit, jastuk kraljice Drage i komad krvave zavese u koju su ona i kralj Aleksandar posle ubistva u Majskom prevratu 1903. godine bili umotani i bačeni sa prozora spavaće sobe, svedočanstva su koja hronološki prikazuju njenu sudbinu. Tu je i nakit iz TV serije o Obrenovićima, koji je nosila glumica Ljiljana Blagojević, replike originala, a najveći eksponat je slika kraljice Drage, reprodukcija originalnog rada Paje Jovanovića iz 1901. sa istovetnim ramom, koja se čuva u Istorijskom muzeju Srbije.

Sa otvaranja izložbe u Loznici

Kao jedna od značajnijih ličnosti moderne srpske istorije, za koautora izložbe Aleksandar Marušića, zaslužila je ovakvu izložbu i pažnju. 

– Jedan od razlog zbog kog smo priredili ovu izložbu je jedna neumerena percepcija negativnosti poslednjih Obrenovića, posebno kraljice Drage. Stoji činjenica da je ona bila deset godina starija od kralja Aleksandra, stoji činjenica da nije mogla da rodi, ali ne znamo šta bi se dalje desilo te je nezahvalno tvrditi da bi tako bilo do kraja, ali opet, sa druge strane njen nivo obrazovanja i njen moral, jer budite sigurni da kraljica Natalija Obrenović, informisana i konzervativna, ne bi uzela za svoju dvorsku damu osobu sa niskim moralom. Sa druge strane ne možemo reći da kao kraljica nije pokušala da se meša u kadrovsku politiku, čak i da možda svoju braću Nikolu i Nikodija forsira za pretendente, a sve je to uticalo da neprijatelji Obrenovića, ne samo zbog Drage i ne samo u poslednjih godinu dve dana njihove vladavine, da se okupe oko tog cilja i trajno ih ukinu sa istorijske scene – ističe koautora izložbe  Aleksandar Marušić.

Deo krvave zavese u kojoj su kralj i kraljica bačeni sa prozora spavaće sobe

Znamenito poreklo i viši nivo obrazovanja Drage Lunjevice su fakti jer je za ovo vreme bila veoma napredna. Govorila je više stranih jezika, među kojima ruski, francuski i nemački, prevodila i pisala.

– Lično smatram da je najveća vrednost ove izložbe objektivnost. Ona nije ni pro ni kontra, ona, usuđujem se da kažem hirurški precizno nešto servira i na svakome je kada pogleda izložbu da promisli. Zbog toga sam posebno ponosna što je stigla u našu ustanovu kulture – kaže Mirjana Pejak, direktorka Biblioteke Vukovog zavičaja.

Kraljica Natalija i Draga

Ova izložba stigla je iz Gornjeg Milanovca gde je Draga rođena 11. septembra 1866. U bogatoj porodici Lunjevica. Dragin otac, Pantelije Lunjevica je bio okružni načelnik Gornjeg Milanovaca, a majka Anđelija domaćica. Njen deda Nikola Milićević Lunjevica, bio je dobar prijatelj Miloša Obrenovića. Pored Drage, Anđelija i Panta su imali još i sinove Nikodija i Nikolu, kao i ćerke Hristinu, Vojku i Anu. Izložba nije slučajno stigla u Loznicu, jer je Draga sa prvom suprugom Svetozarom Mašinom, u ovom kraju, tačnije u Krupnju provela tri godine kada je on, kao rudarski inženjer, bio upravnik rudnika.

Poreklo i mladost kraljice Drage

Selo Draginac po njoj nosi ime i to je još jedna uspomena na kraljicu koju čuva Rađevina i Podrinje.

Svideo vam se tekst?