Distrikt
Zanimljivosti

ISTORIJSKI POGLED NA ZGRADE KOJE BROJE POLA VEKA OD NASTANKA

Dragocena fotografija snimljena 1974. godine prikazuje ulaz u naselje Benska bara iz ulice Cara Dušana. Vremešni Šapčani setiće se starih kućica, poznatih po čuvenom Lulusu, staroj drvari i stovarištu uglja, preko puta jednog od prvih solitera u gradu, u ulici koja je do 2000-te nosila ime Dušana Ostojića, danas Dr Andre Jovanović.
Kao i svaka priča o nastanku stambenih naselja u Šapcu, i ova je u vezi sa najznačajnijim građevinskim preduzećem Izgradnja, koje je tih godina užurbano podizalo zgrade u ovom delu grada. Prva zgrada useljena je početkom maja 1971. godine, a nekoliko godina kasnije i soliter, koji je prevashodno bio namenjen radnicima zaposlenim u Zorki.

U Ulici Andre Jovanović nalaze se zgrade koje pune petu deceniju (Izvor: Međuopštinski istorijski arhiv)

Na prostoru između zgrada i šipražju čuvene poljanice na mestu današnjih Jugentovih zgrada i baraka, deca Benske bare igrala su se “lopova i žandara”, “žmurke”, “kauboja i Indijanaca”.
Početkom dvehiljaditih godina dotrajali montažni objekti preko puta solitera zamenjeni su novim stambenim višespratnicama, pa u današnjoj Ulici Andre Jovanović, na mestu kućica sa slike, u podnožju zgrada nalaze se mesara “Slavija”, frizerski salon, apoteka, piljarnica, antikvarnica. Parking, koji se protezao od ove ulice do prostora trga, zamenjen je prohodnom uličicom.

 

Svideo vam se tekst?