Distrikt
Društvo

I POSLE ANE HUMANOST – IZLOŽBA INSPIRISANA NJENOM ŽELJOM DA POMOGNE DRUGIMA

Anu Popović, mladu slikarku iz Šapca, u ovom gradu mnogi će pamtiti po tome što je ujedinila Šapčane da joj pomognu da pobedi retku vrstu tumora. Nažalost, tu bitku izgubila je prošle godine. U znak sećanja, Kulturni centar i Anini prijatelji – članovi Grupe „Impuls“ organizovali su humanitarnu izložbu „Osećanja“, a novac od prodaje slika biće opredeljen za pomoć jednom bolesnom detetu.

Inspirisala je prijatelje da budu humani (Foto: privatna arhiva)

Anina borba dobila je univerzalniji smisao sa činjenicom da je inspirisala ljude da nastave da rade ono što je ona započela. Slikajući likove suznih, ali širom otvorenih očiju, kojim se gleda dublje i snažnije, maštala je da nekim budućim izložbama, u kojim bi i sama učestvovala, doprinese empatijom i materijalno onima, koje je ona najbolje razumela.

Slikanje joj je bila najveća ljubav (Foto: Mladen Lazić)

Pre samo godinu dana sa četkicom u ruci slikala je svoje snove, verujući da će od prodaje tih slika pomoći nekom drugom detetu da pobedi bolest. Nadala se da je to početak, a nikako kraj.
– I Ana je tada bila ubeđena, i praktično i sve nas ubedila, koji smo tada sa njom razgovarali, da je to poslednji put da se za nju sakuplja novac, da je ona izlečena ili skoro izlečena, i da ono što budemo radili u narednom periodu, dakle, ove i sledećih godina, radimo za nekog drugog kome je pomoć potrebna – kaže Filip Kovačević iz šabačkog Kulturnog centra.

I sama je pomagala drugima, koliko je mogla (Foto: privatna arhiva)

Godinu dana kasnije, njeni prijatelji udružili su se da nastave njenu ideju, tužni što nije sa njima. Podeljenih osećanja je i Anina majka Snežana.
– Tužna sam, pretužna. Sećam se svakog trenutka od prošle godine, ali u isto vreme sam i srećna, što ovo ide dalje i što je Ana sa nama, u stvari, i svi ovi njeni divni prijatelji, hvala im puno – kaže Snežana Jovanović, Anina majka.

Umetnost čuva sećanje na nju (Foto: Mladen Lazić)

U Aninom malenom univerzumu, u kom su bila najveća prostranstva, stao je raskošan talenat. U razvodnjenim bojama, dominirala su lica suznih očiju nalik onim koja se i bore i mole. Za svoje prijatelje bila je čarobnica, i zbog toga su se na istom mestu okupili i ove godine.
– Osećam se ispunjenom jer je ovo nešto što je želela, i nastavili smo tradiciju. Svake godine će se održavati humanitarna izložba za prikupljanje novca onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to je u jednom trenutku bila Ana, kaže Marija Manojlović, prijateljica i učesnica izložbe.

Ideja je da izložba postane tradicionalna (Foto: Mladen Lazić)

Prikupljena sredstva, Anina porodica opredeliće za pomoć i lečenje dvanaestogodišnje devojčice Jovane Nikolić, koja se takođe bori sa teškom bolešću.
– Ona je isto bolovala od tumora, poznavala je Anu. Ana je čak i tokom svog lečenja odvajala deo sredstava da pomogne Jovani, koja je bila u teškoj materijalnoj situaciji, tako da je bilo prikladno da ova prva izložba bude namenjena za nekoga kome je ona pomagala dok je mogla – objašnjava Dragana Marković.

Umetnosti i humanost ostaju posle svega (Foto: Mladen Lazić)

Njeni prijatelji, umetnici, žele da ovo postane tradicija i humnost u jednom, da se ne zaboravi trag koji je ostavila Ana Popović, iako je njen život bio tužan i kratak.

Svideo vam se tekst?