Дистрикт
Друштво

I Čivijaši kolo za UNESKO imaju!

Na sajtu UNESKA, među fotografijama koje dokumentuju Srpsko kolo, tradicionalni narodni ples koji je međuvladina komisija za nematerijalnu svetsku kulturnu baštinu Uneska uvrstila na listu nematerijalne svetske kulturne baštine, nalazi se fotografija Čivijaškog kola, Šapčanina Dragana Petrovića.

Foto: D. Petrović

„Prošle godine u martu mesecu, Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, počeo je sa pripremama nominacijskog dosijea i tada su kontaktirani pojedinci, lokalne zajednice, institucije kulture koji su prikupljali video ili foto dokumentaciju. Od mene su dobili brojne fotografije “Kola”, pa i Čivijaško kolo. Od svih, upravo im se ta fotografija jako svidela, ali nije bila u odgovarajućoj rezoluciji. Tada smo skupa kontaktirali Dragana Petrovića i on je Centru ustupio fotke Čivijaškog kola. Od kada se krenulo sa nominacijom, Čivijaško kolo je bilo u prvom planu“ objašnjava Suzana Lazarević, etnolog antropolog.

Anasambl “Kolo”, (fotodokumentacija: https://ich.unesco.org/en/RL/kolo-traditional-folk-dance-01270)

Na slici se vidi „Ćoravo ćoše“ i kolo koje se tradicionalno igra u centru grada tokom Čivijade. Inače, Čivijaško kolo teži da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. U kolu učestvuju sva kulturno umetnička društva iz Šapca i okoline i svi ljudi dobre volje. Ginis je sledeći korak!

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима