Distrikt
Zanimljivosti Magazin

FENOMEN U MAČVI – CVET LEŠ PROCVETAO DRUGI PUT ZAREDOM

U dvorištu Selene Popović u selu Badovinci, kod Bogatića, procvetao je cvet koji širi miris uginulih životinja. Sedam godina čekala je da procveta, a da se strpljenje isplatilo, potvdilo se ovog maja kada je drugu godinu zaredom ucvetao, što nije tipično za biljke iz ove porodice, na čije cvetanje se svaki put čeka od tri pa do deset godina.

Prvih sedam godina nije cvetao (Foto: Distrikt)

Sedam punih godina Selena je čekala da ugleda cvet iz lukovice koju je tada platila 50 evra. Čudo se desilo pre godinu dana, a taman kad je saznala da mora čekati opet još toliko, on je procvetao i ove godine.

– Da li zbog naše klime, ne znam zbog čega, on je ove godine opet procvetao, a ne kao što pišu da će cvetati za 3 ili 4 – 5 godina. Jer prvo je čekanje bilo 7 godina, međutim, procvetao je i ove godine – priča Selena Popović.

Najsmrdljiviji cvet na svetu (Foto: Distrikt)

Ove godine još je veći i raskošniji, tučak masivniji, a miris koji širi još neprijatniji, baš kao da se u njegovoj blizini raspada leš uginule životinje. Ili kao:

– Pokvareno meso, pokvarena jaja, na nešto pokvareno, što se raspada. Nije nimalo prijatno proći i stati pored njega. Sreća što je bilo hladno pa nismo sedeli napolju, inače ne bismo mogli. Kažem – nećemo imati gostiju, niko doći neće. Zovu nas, pitaju može li da se sedi na dvorištu – priča vlasnica ove neobične biljke.

Ove godine raskošniji nego prošle (Foto: Distrikt)

Selena je lukovicu kupila kada je videla sliku cveta, ne znajući šta pazari.

– Kupila na pijacu, čovek je prodavao lukovicu sa slikom. Na slici je bio mnogo lep cvet. Dao mi je papir sa cvetom kako izgleda i rekao da će cvetati dogodine. Međutim, čekala sam 7 godina – kaže.

Boje mesa i neprijatnog mirisa (Foto: Distrikt)

Bila je uverena da je reč o titan-arumu, koji može da dostigne i tri metra u prečniku, smatra se najsmrdljivijim cvetom na svetu, a cveta svakih desetak godina. Međutim, kad je ovog maja procvetao, počela je ponovo da istražuje.

– Onda sam pronašla da je to podgrupa tog titan-aruma, da je to titan-konjac. Desilo se čudo, e sad da li će cvetati svake godine, ne znam, ali je iznenađenje, za mene je ovo fenomen. Jer nigde nisam pročitala da cveta svake godine – priča Selena Popović.

Cvet traje samo tri dana (Foto: Distrikt)

Cvet iz ove porodice traje samo tri dana, pa je Selena čekala i noću i danju da ga ugleda.

– Noću izađem sa telefonom da ga slikam, jer, kažu, treba uhvatiti cvet, hajde sad, uhvati ga da ne propadne. Ali sada znam da ne moram da dežuram da uhvatim cvet – smeje se ona.

Selena je i drugima delila lukovice, ali još niko nije potvrdio da su cvetale. Kod Selene dve godine zaredom i traje par dana, pa veruje da je za sve kriva plodna mačvanska zemlja.

Iz serijala OBIČNI LJUDI. Projekat je sufinansiran iz budžeta Opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?