Дистрикт
Занимљивости Магазин

ФЕНОМЕН У МАЧВИ – ЦВЕТ ЛЕШ ПРОЦВЕТАО ДРУГИ ПУТ ЗАРЕДОМ

У дворишту Селене Поповић у селу Бадовинци, код Богатића, процветао је цвет који шири мирис угинулих животиња. Седам година чекала је да процвета, а да се стрпљење исплатило, потвдило се овог маја када је другу годину заредом уцветао, што није типично за биљке из ове породице, на чије цветање се сваки пут чека од три па до десет година.

Првих седам година није цветао (Фото: Дистрикт)

Седам пуних година Селена је чекала да угледа цвет из луковице коју је тада платила 50 евра. Чудо се десило пре годину дана, а таман кад је сазнала да мора чекати опет још толико, он је процветао и ове године.

– Да ли због наше климе, не знам због чега, он је ове године опет процветао, а не као што пишу да ће цветати за 3 или 4 – 5 година. Јер прво је чекање било 7 година, међутим, процветао је и ове године – прича Селена Поповић.

Најсмрдљивији цвет на свету (Фото: Дистрикт)

Ове године још је већи и раскошнији, тучак масивнији, а мирис који шири још непријатнији, баш као да се у његовој близини распада леш угинуле животиње. Или као:

– Покварено месо, покварена јаја, на нешто покварено, што се распада. Није нимало пријатно проћи и стати поред њега. Срећа што је било хладно па нисмо седели напољу, иначе не бисмо могли. Кажем – нећемо имати гостију, нико доћи неће. Зову нас, питају може ли да се седи на дворишту – прича власница ове необичне биљке.

Ове године раскошнији него прошле (Фото: Дистрикт)

Селена је луковицу купила када је видела слику цвета, не знајући шта пазари.

– Купила на пијацу, човек је продавао луковицу са сликом. На слици је био много леп цвет. Дао ми је папир са цветом како изгледа и рекао да ће цветати догодине. Међутим, чекала сам 7 година – каже.

Боје меса и непријатног мириса (Фото: Дистрикт)

Била је уверена да је реч о титан-аруму, који може да достигне и три метра у пречнику, сматра се најсмрдљивијим цветом на свету, а цвета сваких десетак година. Међутим, кад је овог маја процветао, почела је поново да истражује.

– Онда сам пронашла да је то подгрупа тог титан-арума, да је то титан-коњац. Десило се чудо, е сад да ли ће цветати сваке године, не знам, али је изненађење, за мене је ово феномен. Јер нигде нисам прочитала да цвета сваке године – прича Селена Поповић.

Цвет траје само три дана (Фото: Дистрикт)

Цвет из ове породице траје само три дана, па је Селена чекала и ноћу и дању да га угледа.

– Ноћу изађем са телефоном да га сликам, јер, кажу, треба ухватити цвет, хајде сад, ухвати га да не пропадне. Али сада знам да не морам да дежурам да ухватим цвет – смеје се она.

Селена је и другима делила луковице, али још нико није потврдио да су цветале. Код Селене две године заредом и траје пар дана, па верује да је за све крива плодна мачванска земља.

Из серијала OБИЧНИ ЉУДИ. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Богатић. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима