U Krupnju je održana tradicionalna manifestacija Plodovi Rađevine. Na devetom po redu značajnom turističkom događaju, na kom se prodaje zimnica i organizuju sadržaju za sve uzraste, učestvovalo je više od 150 izlagača iz cele Srbije.
Da Rađevina rađa najlepše voće i povrće, a Krupanj im daje krupnoću, i ovog puta pokazale su meštanke koje su to sve spakovale u teglice. Ali, ova manifestacija ovde dovodi i druge domaćice da pokažu plodove svoga rada.
– Imamo šljivu madžarku, našu starinsku, koja je neprskana, nikad nije bačeno đubrivo. Imamo smokvu, divlju jabuku, domaću jabuku, vinogradarsku šanteliju. Od toga sam pravila džemove bez šećera, koji su jako kvalitetni i zdravi – priča Snežana Živanović.
I sam ambijent ovog događaja privlači izlagače i posetioce.
– Ova manifestacija je odlična, često je posećujem, a i zarada je solidna. Lepa je sredina, lep je kraj, jednostavno volim da dođem ovde – kaže Prodana Kolarević.
To je prilika i da se zaradi, pa su se domaćice posebno pripremale i inovirale po neki proizvod.
– Cveklu operete, očistite, izrendate i prokuvate, dodate šećer po volji – hoćete slađe, onda više šećera, nećete slađe, manje šećera. Nema konzervansa. Doda se malo vanil-šećera, da bi lepša aroma bila i da se ne oseća cvekla, jer ona je u zemlji. Nikakve mudrolije – otkriva Milanka Marković recept za sirup od domaće cvekle.
Ako nekog zanima šta je najveći kuriozitet ovakvih događaja, to su svakako kombinacije slatkih, slanih, kiselih i ljutih ukusa.
– Grožđe se opere, osuši se i stavlja se u teglu, meša se sa ljutom papričicom i ide preliv kojim se zaliva turšija – pokazuje svoj specijalitet Jasenka Munić.
A iz Osečine su doneli šljivani kolač, poslasticu koja je nekada menjala čokoladu.
– Šljivani kolač koji je nekad rađen na lipovom i lozovom listu. Međutim, sad mi to malo kulturnije i čistije radimo, stavljamo na pek-papir, razloži se, baci se mreža, i suši se na suncu tri i po do četiri dana – priča Radovan Damnjanović iz Osečine.
Za slučaj da se sve proda, ne sme da zafali, pa su domaćice na licu mesta prirpemle džem.
– Pocepamo šljive, i stavimo da kuvamo džem, i dok je napola kuvan dodajemo šećer, sad zavisi od količine. Ovde ima oko 15 kilograma šljiva, i stavi se do dva kilograma šećera – objašnjava Snežana Teovanović.
Na devete Plodove Rađevine došli su izlagači iz cele srbije, pa je plato u centru bio pun.
Mi danas imamo preko 150 izlagača iz cele Srbije – iz Vojvodine, Zapadne Srbije, Šumadije, Krupnja. Oni danas imaju priliku da pokažu sve ono što su vredno sakupili tokom čitave godine – kaže Mladen Stevanović, direktor Turističke organizacije Krupanj.
Među plodovima Rađevine našle su se i gljive, jestive i otrovne, kako bi se posetioci edukovali da ih razlkikuju.
– Imamo ogoljenu muharu, i običnu muharu. U čemu je razlika? Jedna ima pegice, druga nema. Beo koren, beli listići, bežite od nje! Neke otrovne najčešće mešaju sa našom blagvom ili rujnicom – upozorava gljivar Milosav Teovanović.
Bila je to prilika i da se trguje, jer ovde dođu i mladi i stari, i za svakog se nađe ponešto.
– Kupovina je solidna, nije mnogo, ali svako ko kupi, kupi od srca. Tako da sam izuzetno zadovoljna boravkom u Krupnju, posetom i odličnom organizacijom – zadovoljna je Dragica Lolić.
Manifestaciju je pratio program za sve uzraste, od zabave do pripreme hrane za učesnike i mnoštvo turista. Na platou ispred Biblioteke „Politika“ posetioci su imali da vide reprodukciju rađevske avlije, a ljubitelje starih automobila obradovala je izložba fića. Gurmani su imali priliku da pokažu svoje umeće, i da budu nagrađeni.