Дистрикт
Занимљивости Магазин

КАД РАЂЕВИНА РАЂА, ТРПЕЗА ЈЕ ПУНА

У Крупњу је одржана традиционална манифестација Плодови Рађевине. На деветом по реду значајном туристичком догађају, на ком се продаје зимница и организују садржају за све узрасте, учествовало је више од 150 излагача из целе Србије.

За пуну трпезу (Фото: Дистрикт)

Да Рађевина рађа најлепше воће и поврће, а Крупањ им даје крупноћу, и овог пута показале су мештанке које су то све спаковале у теглице. Али, ова манифестација овде доводи и друге домаћице да покажу плодове свога рада.

– Имамо шљиву маџарку, нашу старинску, која је непрскана, никад није бачено ђубриво. Имамо смокву, дивљу јабуку, домаћу јабуку, виноградарску шантелију. Од тога сам правила џемове без шећера, који су јако квалитетни и здрави – прича Снежана Живановић.

Слано, слатко, кисело и љуто (Фото: Дистрикт)

И сам амбијент овог догађаја привлачи излагаче и посетиоце.

– Ова манифестација је одлична, често је посећујем, а и зарада је солидна. Лепа је средина, леп је крај, једноставно волим да дођем овде – каже Продана Коларевић.

Шеталиште у центру Крупња било је препуно посетилаца (Фото: Дистрикт)

То је прилика и да се заради, па су се домаћице посебно припремале и иновирале по неки производ.

– Цвеклу оперете, очистите, изрендате и прокувате, додате шећер по вољи – хоћете слађе, онда више шећера, нећете слађе, мање шећера. Нема конзерванса. Дода се мало ванил-шећера, да би лепша арома била и да се не осећа цвекла, јер она је у земљи. Никакве мудролије – открива Миланка Марковић рецепт за сируп од домаће цвекле.

Представљени и ручни занати (Фото: Дистрикт)

Aко неког занима шта је највећи куриозитет оваквих догађаја, то су свакако комбинације слатких, слaних, киселих и љутих укуса.

– Грожђе се опере, осуши се и ставља се у теглу, меша се са љутом папричицом и иде прелив којим се залива туршија – показује свој специјалитет Јасенка Мунић.

Шљивани колач (Фото: Дистрикт)

А из Осечине су донели шљивани колач, посластицу која је некада мењала чоколаду.

– Шљивани колач који је некад рађен на липовом и лозовом листу. Међутим, сад ми то мало културније и чистије радимо, стављамо на пек-папир, разложи се, баци се мрежа, и суши се на сунцу три и по до четири дана – прича Радован Дамњановић из Осечине.

Зимница на лицу места (Фото: Дистрикт)

За случај да се све прода, не сме да зафали, па су домаћице на лицу места прирпемле џем.

– Поцепамо шљиве, и ставимо да кувамо џем, и док је напола куван додајемо шећер, сад зависи од количине. Овде има око 15 килограма шљива, и стави се до два килограма шећера – објашњава Снежана Теовановић.

На девете Плодове Рађевине дошли су излагачи из целе србије, па је плато у центру био пун.

Ми данас имамо преко 150 излагача из целе Србије – из Војводине, Западне Србије, Шумадије, Крупња. Они данас имају прилику да покажу све оно што су вредно сакупили током читаве године – каже Младен Стевановић, директор Туристичке организације Крупањ.

Изложба гљива (Фото: Дистрикт)

Међу плодовима Рађевине нашле су се и гљиве, јестиве и отровне, како би се посетиоци едуковали да их разлкикују.

– Имамо огољену мухару, и обичну мухару. У чему је разлика? Једна има пегице, друга нема. Бео корен, бели листићи, бежите од ње! Неке отровне најчешће мешају са нашом благвом или рујницом – упозорава гљивар Милосав Теовановић.

У лепим паковањима још лепши укус (Фото: Дистрикт)

Била је то прилика и да се тргује, јер овде дођу и млади и стари, и за сваког се нађе понешто.

– Куповина је солидна, није много, али свако ко купи, купи од срца. Тако да сам изузетно задовољна боравком у Крупњу, посетом и одличном организацијом – задовољна је Драгица Лолић.

Такмичење за највећег гурмана Рађевине (Фото: Дистрикт)

Манифестацију је пратио програм за све узрасте, од забаве до припреме хране за учеснике и мноштво туриста. На платоу испред Библиотеке „Политика“ посетиоци су имали да виде репродукцију рађевске авлије, а љубитеље старих аутомобила обрадовала је изложба фића. Гурмани су имали прилику да покажу своје умеће, и да буду награђени.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима