Дистрикт
У фокусу

Đak u osmoj deceniji ruši sve predrasude

Da za sticanje novih znanja nikad nije kasno, potvrđuje Šapčanin Velimir Aleksić – Alja. Iako gazi osmu deceniju, ide na kurs nemačkog i engleskog jezika. Nemački je učio ranije, ali je sada poželeo da ga obnovi, dok se za engleski odlučio želeći da proširi svoje jezičko znanje.

Alja na času nemačkog

Alja na času nemačkog

Na času nemačkog, među učenicima je i Velimir. Iako generacijski odskače od ostalih, po znanju jezika se ističe. Nemački je učio u gimnaziji, a kasnije čak i koristio stručnu literaturu, ali pošto poslednjih godina nije često govorio ovaj jezik, sada je poželeo da obnovi znanje.

Ali nemački nije jedini jezik koji uči Velimir Aleksić. Mašinski inženjer u penziji i osvajač međunarodne juniorske medalje u kajaku, u osmoj deceniji života, briljira i na časovima engleskog.
„Engleski nikada nisam učio, ali sam želeo da probam da savladam jezik kojim se ceo svet služi. Smatram da ništa lošije ne pamtim sada, nego kada sam bio student. Tome vrlo doprinosi dobar program, ali i profesori ove škole“, priča Velimir Aleksić.

Uzoran je đak i na engleskom

Uzoran je đak i na engleskom

Nekadašnji profesor koji se kao penzioner vratio u školsku klupu, potvrđuje tezu da je za sticanje znanja vreme od 7 do 77 godina. Sa tim se slažu i „drugari iz klupe“, generacija Velimirovih unuka,  koje junak naše priče motiviše i hrabri na putu znanja.
„Mi sebi uvek kažemo, kada može on, možemo i mi. Osim što je divan i skroman čovek, motiv nam je svima“, kaže  Tamara Pejić.
Nemački B91 je savladao, ali se tu ne zustavlja.

Njegovom entuzijazmu dive se "drugari iz klupe"

Njegovom entuzijazmu dive se „drugari iz klupe“

„On je savladao željeni nivo, a mi smo od njega naučili da nikad nije kasno za sticanje novih znanja i da je ustvari sve moguće ako postoji želja“, kaže Jelena Ignjatović, profesor nemačkog, „Premier“ Šabac.
Kada izostane sa časa, grupa mu šalje lekcije preko telefona, jer su ovde svi na istom zadatku.
„On je za nas pravi motiv i prenosilac entuzijazma i šarma i nosilac atmosfere na času. Jednostavno, đak kakvog svaka škola može poželeti“, kaže Sanja Čonjagić, profesorka škole „Premier“ Šabac.
Proveru engleskog imao je letos u Grčkoj i dobro se snašao. Sada se priprema za nove jezičke izazove.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима