Дистрикт
Друштво Култура

„ДЕВОЈЧИЦЕ“: ПРЕДСТАВА КОЈА ДАЈЕ ГЛАС ЖЕНАМА

У петак, 27. јануара, у Кристалној сали Хотела „Слобода“ изведена је представа „Девојчице“ београдског Рефлектор театра, ауторке и редитељке Милене Богавац, као део пројекта „SUPERGIRLS: Девојке могу све“, који се реализије у шест градова Србије. Представа у којој десет девојака говори личне и искрене приче о свом одрастању, шаље јасну поруку: све девојчице на свету заслужују да расту у сигурном и безбедном окружењу.

Представа која даје глас девојкама и женама (Фото: приватна архива)

Једна од глумица је и Шапчанка Лена Вујовић (19), студенткиња Факултета политичких наука у Београду, која говори о традицији женског рукомета у Шапцу.

– Мени је веома значајно што играм у свом граду, пред својим људима, где сам и створила највећи број успомена и проживела и преживела све оно што је оставило печат у мом животу – каже млада глумица.

Лена у улози једне од “девојчица” (Фото: Дистрикт)

Коауторке и извођачице овог комада представљају своје личне приче. Оне нису професионалне глумице, него девојке и младе жене које позориште користе да поделе своја искуства и запажања о женском одрастању у патријархалном друштву.

– С обзиром на то да је ово документарна представа о одрастању девојчица у Србији данас, сачињена од 10 личних прича, процес није био нимало лак. Захтевао је да чепркамо и копамо дубоко по себи, по нашем детињству, лепим успоменама, али и дешавањима којих се не сећамо радо. Порука коју шаљемо је јасна; морамо да будемо храбре, снажне и гласне, јер уколико нам неко одузме глас, одузео нам је све – поручује Лена.

Пројекат ком су допринели бројни уметнички радници из Шапца (Извор: НВО “Светлост”)

По громогласном аплаузу и емотивним реакцијама публике, представа је и те како достигла свој циљ.

Пре представе уручене су награде победницама литерарног конкурса у Шапцу, песникињама Мињи Вујовић и Елеонори Васић.

Поред Шапца, представа се игра у Београду, Новом Саду, Краљеву, Врању и Бору. Партнерска организација у имплементацији пројекта је НВО „Светлост“, која је, заједно са Центром Е8 из Београда, у претходном периоду реализовала бројне активности на тему оснаживања девојака и младих жена.

Пројекат подржан од стране иностраних организација (Извор: НВО “Светлост”)

За дизајн „Девојчица“ задужена је Група Комбинарт, а стручна сарадница у раду са девојкама била је Марија Ратковић. Фотографије је радила Ружица Ристивојевић, а асистенткиња режије и продукције Катарина Срдановић, студенткиње Факултета драмских уметности из Шапца.

Пројекат „SUPERGIRLS“ подржале су Агенција уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена UN WОМЕN и Европска унија у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности, фаза II“.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима