Distrikt
Društvo

DESETA NOĆ, KROZ ZNANJE DAJE MOĆ

Ove godine, deseta po redu Evropska noć istraživača, održana je u petka, 27 septembra i u Šapcu. Naučni klub Centra za stručno usavršavanje Šabac, jedan od 14 koje je Centar za promociju nauke otvorio 2016. godine, bio je domaćin istraživačima i svim ljubiteljima nauke iz Šapca i okoline od 23. do 27. septembra 2019.

Mališani željni znanja (Foto: M. Č. Gubelić)

Kroz slogan Evropske noći istraživača „Deseta noć, kroz znanje daje moć“ na svim punktovima, osim uobičajenih, promovisane su vrednosti kulturnog nasleđa i prirodnih resursa u društvu, ističući značaj uloge koje zajednice igraju u očuvanju kulturnog nasleđa.

Prezentacija šabačke Tehničke škole (Foto: M. Č. Gubelić) 

Tehnička škola Šabac se u Noći istraživača predstavila radovima učenika sekcija za fiziku i primenjenu elektroniku. Predstavljeni su ogledi iz fizike dobitnici Nobelove nagrade, CNC mašina, robotičke ruke, samovozeći automobili, sorter boje, levitatori, video igre…

Ogledi prezentovani đacima (Foto: M. Č. Gubelić)

U okviru Projekcije i ineteraktivnih razgovora „Solarna energija“, predstavljena je nagrađena aktivnost projektne nastave koja je trajala oko dve nedelje, iz fizike, francuskog jezika, tehničko i informatičkog obrazovanja, matematike, likovne kulture, srpskog jezika, muzičke kulture, čas odeljenja 8/5 – koji su pripremali i učestvovali u organizaciji oglednog časa. Zanimljivo je da su ovom prilikom napisane note, muzika i tekst na zadatu temu.

Veliko interesovanje učenika (Foto: M. Č. Gubelić)

Pažnju posetilaca privukla je Jura avantura „Tragovima fosilnih ostataka“. Naučno popularno predavanje o izumrlim vrstama i živim fosilima. Geološka doba – kalendar života. Dominantne vrste, dinosaurusi i fosilni ostaci mamuta.

Noć puna znanja (Foto: M. Č. Gubelić)

Naučna pričaonica „Alternativni izvori energije nekada i sada“ bila je deo ove čarobne noći. Prikaz istorijskog razvoja alternativnih izvora energije i primena u sadašnjosti i budućnosti, kao i obilazak instalacija u Parku nauke koje rade na pogon alternativnih vidova energije.

Učenici željni novih znanja (Foto: M. Č. Gubelić)

Učionica u „Parku nauke“, projekat koji se četiri godine uspešno razvija u saradnji sa Institutom za fiziku u Zemunu i Centrom za stručno usavršavanje u Šapcu, privukla je veliku pažnju posetilaca. Ideju da učenici izađu iz učionice, da školska dvorišta postanu laboratorije na otvorenom u kojima učenici mogu da posmatraju, promišljaju o prirodnim pojavama ili zakonima koje uče iz dvodimenzionalnih udžbenika, ostvareno je projektom “Park nauke” osmišljavanjem odgovarajućih instalacija, kako bi neke nastavne jedinice bile razumljivije učenicima, pobuđujući preko potrebnu radoznalost.

Učenje i zabava na inastalacijama (Foto: M. Č. Gubelić)

Sve mogu da uče u Parku nauke, a mnogi mogu i da predaju u njemu. Sadržaji su takvi da postoje naučne poslastice za sve uzraste, počev od najmlađih u vrtićima koji mogu da upoznaju planetu Zemlju, merenje vremena i vremenskih prilika, a stariji će se podsetiti medirijana, refleksije zvuka, kristalnih struktura, replikacije DNK, itd.

Omiljeni park šabačkih đaka (Foto: M. Č. Gubelić)

Danas u Parku nauke postoji 27 instalacija, a gotovo svakoga dana neko od dece provodi vreme ovde. Nedelja posvećena mladim istraživačima obeležila je veliki broj posetilaca u šabačkom naučnom parku.

Učenje i zabava (Foto: M. Č. Gubelić)

Tokom cele nedelje bilo je veoma živo u Centru za stručno usavršavanje, gde je kroz brojne radionice učenicima dočarana važnost i moć znanja.

Svideo vam se tekst?