Дистрикт
Друштво

ДЕСЕТА НОЋ, КРОЗ ЗНАЊЕ ДАЈЕ МОЋ

Ове године, десета по реду Европска ноћ истраживача, одржана је у петка, 27 септембра и у Шапцу. Научни клуб Центра за стручно усавршавање Шабац, један од 14 које је Центар за промоцију науке отворио 2016. године, био је домаћин истраживачима и свим љубитељима науке из Шапца и околине од 23. до 27. септембра 2019.

Малишани жељни знања (Фото: М. Ч. Губелић)

Кроз слоган Европске ноћи истраживача „Десета ноћ, кроз знање даје моћ“ на свим пунктовима, осим уобичајених, промовисане су вредности културног наслеђа и природних ресурса у друштву, истичући значај улоге које заједнице играју у очувању културног наслеђа.

Презентација шабачке Техничке школе (Фото: М. Ч. Губелић) 

Техничка школа Шабац се у Ноћи истраживача представила радовима ученика секција за физику и примењену електронику. Представљени су огледи из физике добитници Нобелове награде, ЦНЦ машина, роботичке руке, самовозећи аутомобили, сортер боје, левитатори, видео игре…

Огледи презентовани ђацима (Фото: М. Ч. Губелић)

У оквиру Пројекције и инетерактивних разговора „Соларна енергија“, представљена је награђена активност пројектне наставе која је трајала око две недеље, из физике, француског језика, техничко и информатичког образовања, математике, ликовне културе, српског језика, музичке културе, час одељења 8/5 – који су припремали и учествовали у организацији огледног часа. Занимљиво је да су овом приликом написане ноте, музика и текст на задату тему.

Велико интересовање ученика (Фото: М. Ч. Губелић)

Пажњу посетилаца привукла је Јура авантура „Траговима фосилних остатака“. Научно популарно предавање о изумрлим врстама и живим фосилима. Геолошка доба – календар живота. Доминантне врсте, диносауруси и фосилни остаци мамута.

Ноћ пуна знања (Фото: М. Ч. Губелић)

Научна причаоница „Алтернативни извори енергије некада и сада“ била је део ове чаробне ноћи. Приказ историјског развоја алтернативних извора енергије и примена у садашњости и будућности, као и обилазак инсталација у Парку науке које раде на погон алтернативних видова енергије.

Ученици жељни нових знања (Фото: М. Ч. Губелић)

Учионица у „Парку науке“, пројекат који се четири године успешно развија у сарадњи са Институтом за физику у Земуну и Центром за стручно усавршавање у Шапцу, привукла је велику пажњу посетилаца. Идеју да ученици изађу из учионице, да школска дворишта постану лабораторије на отвореном у којима ученици могу да посматрају, промишљају о природним појавама или законима које уче из дводимензионалних уџбеника, остварено је пројектом “Парк науке” осмишљавањем одговарајућих инсталација, како би неке наставне јединице биле разумљивије ученицима, побуђујући преко потребну радозналост.

Учење и забава на инасталацијама (Фото: М. Ч. Губелић)

Све могу да уче у Парку науке, а многи могу и да предају у њему. Садржаји су такви да постоје научне посластице за све узрасте, почев од најмлађих у вртићима који могу да упознају планету Земљу, мерење времена и временских прилика, а старији ће се подсетити медиријана, рефлексије звука, кристалних структура, репликације ДНК, итд.

Омиљени парк шабачких ђака (Фото: М. Ч. Губелић)

Данас у Парку науке постоји 27 инсталација, а готово свакога дана неко од деце проводи време овде. Недеља посвећена младим истраживачима обележила је велики број посетилаца у шабачком научном парку.

Учење и забава (Фото: М. Ч. Губелић)

Током целе недеље било је веома живо у Центру за стручно усавршавање, где је кроз бројне радионице ученицима дочарана важност и моћ знања.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима