Дистрикт
Друштво Занимљивости

ДА ЛИ СУ МЕТЕОРИТИ ПАЛИ У МАЧВУ?

Александар Љубинковић у својој њиви у Бановом Пољу, код Богатића, пронашао је камење за које сумња да потиче од метеора. Комаде необичног изгледа однео је кући у нади да ће му донети бар срећу, ако не и новац.

Камење које је Александар пронашао код себе (Фото: Никола Радојчић)


Александар је комаде стене пронашао када је дошао да обиђе летину, а необични предмети усред засејаног поља одмах су га заинтересовали.
– Ја сам дошао да видим да ли је никао сунцокрет. Док сам се кретао између врста, двадесетак метара од шуме угледао сам две камене плоче. Збунило ме је то јер сам њиву обрађивао механизацијом и сигуран сам да то није било ту, а било ми је нелогично да неко камење донесе и остави у мојој њиви – прича Александар.

Предмети какве је гледао у филмовима (Фото: Дистрикт)


Комаде стене, који су били на око метар удаљени, одмах је сликао, а када је дошао кући, кренуо је да проверава на интернету да ли постоји нека веза са метеоритима.

Необичну појаву истраживао је на интернету (Фото: Никола Радојчић)

-Заиста је изгледало као да су пали са неба. Са стране је било још комадића. Оно што је било збуњујуће је да нису били ни превише тешки, али ни лагани. Када сам почео да гуглам, уочио сам да личе на метеорите – прича Александар, који је тада решио да се обрати медијима, како би стручњаци могли да виде да ли је реч о деловима метеора.

Метеорити у Мачви? (Фото: Дистрикт)


Необична структура, несразмерна тежина, али и ситни огорели комадићи разбацани по њиви целу ствар учинили су још сумњивијом. У први мах помислио је да му је богатство пало са неба, али се убрзо и уплашио.
-Онда сам помислио да није радиоактивно, па сам се уплашио. Али већ смо камење сви у кући пипали из знатижеље. Ја сам један камен и однео кући размишљајући да је можда стварно реч о метеориту – прича показујући порозну земљу на којој се виде трагови клизања предмета.

Предмет из природе који се не виђа сваки дан (Фото: Дистрикт)

Неки су га убеђивали да су то остаци Кинеске ракете која је недавно лансирана, а према последњим извештајима пала у Индијски океан. Због веровања да доноси срећу, многи су му тражили по комадић, па је поклањао, а ако се испостави да је метеорит, размишља да их уновчи.
– Он има по себи неке шупљине, унутра нешто светлуца. Заиста је необичан камен и ја овако нешто никада нисам видео, зато бих баш желео да сазнам о чему се ради – прича.

Попут метеорита, поседује магнетна својства (Фото: Дистрикт)

Нада се, каже, да ће се стручњаци заинтересовати за овај камен. За почетак, помоћу магнета утврдио је да поседује магнетна својства, али то је само један од предуслова да може да буде и метеорит.

Из серијала OБИЧНИ ЉУДИ. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Богатић. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима