Дистрикт
Друштво

Četvrtaci natprosečni, osmaci ispod proseka – Gde se izgubilo znanje?

Šabačka gimnazija biće jedna od 43 u Srbiji koje će učestvovati u probnom PISA 2018 istraživanju. Škole su izabrane slučajnim putem tako da predstavljaju sve škole naše zemlje, a iz svake od njih je, takođe slučajnim putem, odabrano 60 učenika koji će učestvovati.  U Šabačkoj gimnaziji u Šapcu, istraživanje će realizovati Biljana Drobnjak i Vladimir Ninković, 3. i 5. Maja 2017. godine. Na ranijim PISA testovima, učenici viših razreda pokazivali su veoma nizak prag takozvanog upotrebnog znanja, a u poslednjem PISA testiranju, srpski đaci nisu ni učestvovali.

Međunarodna provera veština i znanja (Foto: http://naucionica.com)

Ove godine će više od 5.000 učenika prvih razreda srednjih škola iz Srbije, kao i njihovi vršnjaci iz 80 zemalja, učestvovati u najvećem međunarodnom testiranju iz oblasti obrazovanja, poznatom kao PISA test.
PISA testiranje organizuje se na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje šesnaestogodišnjaka, a ove godine učenici će prvi put raditi test iz finansijske pismenosti. Novina je i da će sve zadatke raditi pomoću računara.
U Srbiji se PISA istraživanje obavlja od 2001, a do sada se radila provera razumevanja pročitanog teksta, matematike i naučne pismenosti. Na poslednjem testu na kome su učestvovali učenici iz Srbije 2012. godine rezultati su bili ispod proseka – Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja. Na poslednjem ovakvom testiranju, održanom 2015. godine Srbija nije učestvovala.

Četvrtaci obiluju znanjem( Foto: www.detinjarije.com)

Sa druge strane, na testiranju sprovedenom krajem prošle godine, učenici četvrtog razreda osnovne škole zauzeli su 24. mesto iz prirodnih nauka i  27. mesto iz  matematike od 49 zemalja koje su učestvovale u TIMSS istraživanju u okviru kojeg se prate trendovi u postignućima učenika u oblasti matematike i prirodnih nauka.
Ovo je  najbolji uspeh koji je Srbija postigla od kada naša zemlja učestvuje u ovom velikom međunarodnom istraživanju. Među više od pola miliona đaka iz celog sveta, učestvovalo je 4.036 učenika iz 160 škola u Srbiji. Srpski učenici sa osvojenih 525 bodova na testu iz prirodnih nauka i 518 bodova na testu iz matematike se nalaze iznad proseka, koji iznosi 500 bodova.
Od oko 900 osnovnih i 300 srednjih škola, koje su dosad prošle kroz spoljašnju proveru kvaliteta rada, trećina je ocenjena najnižim ocenama – jedinicama i dvojkama (na skali od 1 do 4), dok su predškolske ustanove bolje – tek je svaka deseta od 90 vrednovanih dobila ocenu dva, a nijedna jedinicu.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима