Distrikt
Društvo

Buketi cvećara Rakele razgaljuju ženska srca

Dok veštim rukama uvija cvet u papir i ušuškava ga među ukrasne grančice, Radovan Đukanović razmišlja samo o jednom – kako će reagovati dama u čije ruke će stići ovaj buket. To ga već izdvaja od drugih, a onda i činjenica da je jedan od retkih muškaraca koji se bavi cvećarstvom – zanimanjem tipičnim za žene.

Poznati šabački cvećar (Foto: J. Gubelić)

“Znaš kako se kod nas gleda, ako ne uzmeš lopatu i kramp u ruke onda nisi muško! Međutim, ovaj posao ima svoje čari”, priča kroz smeh.
Ovo je i lakše i lepše, u šta se uverio pre dve decenije, kada je prodavao sa majkom cveće, ne sluteći da će postati cvećar.
“Jedan dan je došla jedna devojka i pitala da li imam napravljen buket ruža. Ja sam rekao da nemam. Ona je onda pitala kakva je to cvećara kad nema buket po narudžbini. Onda sam ja bio priteran u ćošak i uzeo sam i napravio. Tako je sve počelo”, priča poznati šabački cvećar.

Buketi pravljeni sa ljubavlju (Foto: J. Gubelić)

Većina distributera cveća u Srbiji su muškarci, oni kupuju i poklanjaju cveće, ali se u neznatnim procentima broje oni koji prave bukete. Zbog toga se mnogi iznenade kada u cvećari zateknu muškarca.
Obično pitaju da li ja samo prodajem. A onda, kada kažem i da pravim, nastupi dramska pauza. Navikao sam da se čude oni koji nisu čuli za mene””, objašnjava Rakela.

Uživa dok radi svoj posao (Foto: J. Gubelić)

Nepoverenje popusti čim krene da pravi buket. Tada veštim rukama ukrašava cvet. Dok jednom rukom umotava ružu u ukrasni papir, drugom seče grančice za ukrašavanje. Zubima kida ukrasnu slamu, kojom je prethodno napravio mašnu. Od drugih se izdvaja i po brzini.
“Ljudi ovde često nemaju gde da se parkiraju pa samo ulete i traže da se cvet uvije što pre. Za to mi je dovoljno minut i po. Rekord koji držim je sto ruža za 17 minuta”, priča uz duhovite opaske.

Ulepšava damama dan (Foto: J. Gubelić)

Ali, iznenađenjima ovde nije kraj. Sve ove bukete napravile su ruke automehaničara. Tu školu je završio, ali je ubrzo uvideo razliku, najpre posmatrajući svoje ruke, a onda i na delu.
“Jednom je jedna devojka bila u radnji i kad sam napravio buket, ona mi je rekla da je baš divan uz konstataciju da sam sigurno po struci cvećar. Kada sam rekao da sam završio za automehaničara, ona nije mogla da veruje”, priča dogodovštine sa posla.
Kad pogleda cvet zna kako će izgledati buket. Boje kombinuje sa garderobom mušterije i dokazuje da su cvećari i cvećarke ravnopravni po veštini ali ne i po broju.

Svideo vam se tekst?