Дистрикт
Друштво

Букети цвећара Ракеле разгаљују женска срца

Док вештим рукама увија цвет у папир и ушушкава га међу украсне гранчице, Радован Ђукановић размишља само о једном – како ће реаговати дама у чије руке ће стићи овај букет. То га већ издваја од других, а онда и чињеница да је један од ретких мушкараца који се бави цвећарством – занимањем типичним за жене.

Познати шабачки цвећар (Фото: Ј. Губелић)

“Знаш како се код нас гледа, ако не узмеш лопату и крамп у руке онда ниси мушко! Међутим, овај посао има своје чари”, прича кроз смех.
Ово је и лакше и лепше, у шта се уверио пре две деценије, када је продавао са мајком цвеће, не слутећи да ће постати цвећар.
“Један дан је дошла једна девојка и питала да ли имам направљен букет ружа. Ја сам рекао да немам. Она је онда питала каква је то цвећара кад нема букет по наруџбини. Онда сам ја био притеран у ћошак и узео сам и направио. Тако је све почело”, прича познати шабачки цвећар.

Букети прављени са љубављу (Фото: Ј. Губелић)

Већина дистрибутера цвећа у Србији су мушкарци, они купују и поклањају цвеће, али се у незнатним процентима броје они који праве букете. Због тога се многи изненаде када у цвећари затекну мушкарца.
Обично питају да ли ја само продајем. А онда, када кажем и да правим, наступи драмска пауза. Навикао сам да се чуде они који нису чули за мене””, објашњава Ракела.

Ужива док ради свој посао (Фото: Ј. Губелић)

Неповерење попусти чим крене да прави букет. Тада вештим рукама украшава цвет. Док једном руком умотава ружу у украсни папир, другом сече гранчице за украшавање. Зубима кида украсну сламу, којом је претходно направио машну. Од других се издваја и по брзини.
“Људи овде често немају где да се паркирају па само улете и траже да се цвет увије што пре. За то ми је довољно минут и по. Рекорд који држим је сто ружа за 17 минута”, прича уз духовите опаске.

Улепшава дамама дан (Фото: Ј. Губелић)

Али, изненађењима овде није крај. Све ове букете направиле су руке аутомеханичара. Ту школу је завршио, али је убрзо увидео разлику, најпре посматрајући своје руке, а онда и на делу.
“Једном је једна девојка била у радњи и кад сам направио букет, она ми је рекла да је баш диван уз констатацију да сам сигурно по струци цвећар. Када сам рекао да сам завршио за аутомеханичара, она није могла да верује”, прича догодовштине са посла.
Кад погледа цвет зна како ће изгледати букет. Боје комбинује са гардеробом муштерије и доказује да су цвећари и цвећарке равноправни по вештини али не и по броју.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима