Дистрикт
У фокусу

БРИЉИРАЛИ У СВИМ КАТЕГОРИЈАМА! ШАБАЧКИ КАЈАКАШИ УБЕДЉИВО НАЈБОЉИ У СРБИЈИ

Кајак клуб “Зорка” из Шапца по други пут за редом најбољи је клуб у Србији. Оно што ову такмичарску сезону у националној селекцији издваја од претходних јесте истовремена шампионска титула за три категорије. Наиме, такмичари најмасовнијег и званично најуспешнијег клуба у држави, после година напорног труда успели су да поред екипне, изборе титулу у кадетској, јуниорској и сениорској категорији на Екипном првенству Србије, што се дешава први пут у историји кајакашког клуба на Сави.

Понос града на Сави (Фото: приватна архива)

Прошлу, годину јубилеја, у којој су остварили најбољи државни пласман, оставили су за собом са још већим поносом. Деценије истрајавања и континуирана водећа позиција у српском кајаку, крунисана је вишеструким медаљама, а самим тим, оборен је и клупски рекорд.
– Ово је можда екипни најуспешнији резултат за наш клуб, самим тим што смо поред укупне екипне, освојили и титулу у кадетској, јуниорској и сениорској категорији. То нисмо никад успели у историји клуба, да у три категорије будемо шампиони. Акумулирала се генерација деце 2005, 2006, 2007. годишта, који су сада наступили, што за пионире, што за кадете и њихово време полако долази – са поносом преноси импресије Милан Ђенадић, познато име Кајак клуба на Сави.

Укупно 23 освојене медаље (Фото: приватна архива)

До титуле свеукупног победника Екипног првенства Србије у кајаку за све категорије за 2019. годину, шабачки кајакаши дошли су освојивши 530.5 бодова, што је чак 92.5 бодова више од другопласиране екипе вечитог ривала Таркета из Бачке Паланке, који је ово првенство завршио са скором од 438 поена.
Резултат је награда за труд у претходних неколико сезона, а успеси ће се низати.
– Сад беремо плодове рада у претходних неколико сезона. Радило се подједнако добро и пре 4, 5, година, али сада су резултати дошли на видело – закључује Ђенадић.

Најуспешнији кајакашки клуб Србије (Фото: приватна архива)

Тријумфу сениорске екипе, која је после неколико година паузе, поново заузела прво место у екипном пласману, придружили су се кадети, а славље је употпунило сазнање да је, након корекције грешке приликом обраде резултата од претходног дана, и јуниорска екипа освојила прво место у екипном пласману за један бод претекла екипу Војводине. Укупан број признања у појединачној конкуренцији износи чак 23 медаље, и то 7 златних, 8 сребрних и 8 бронзаних.

Најуспешнија сезона од постојања клуба (Фото: приватна архива)

Са припремама се кренуло од самог старта, а темељан приступ показује и број људи који свакодневно ради са младим надама овог спорта на води.
– Са тимом је радило шест тренера, што представља импозантан број за разлику од осталих клубова. Припреме смо схватили јако озбиљно, то је јако дуг период – припремни период траје од почетка новембра до априла када се, креће са изборним контролама и такмичењима.

Нове генерације младих спортиста (Фото: приватна архива)

За сам крај сезоне остало је Првенство света за кадете и јуниоре, које се од следећег петка одржава у Братислави. Кајакашки клуб “Зорка” Шабац имаће чак седморо својих представника у тиму репрезентације Србије који броји 40 учесника.
– Имамо шест дечака и једну девојчицу који наступају на Првенству света за кадете и јуниоре. То су младе олимпијске наде. У питању су јуниорка Дуња Сарић, Михајло Маловић кануиста, Вук Милетић, Бранко Лагунџић, Вељко Довраговић, Стефан Нинковић и Лука Мањенчић. Ретко који клуб може да се похвали са седморо учесника – каже кајакаш.

Успешне у свим категоријама (Фото: приватна архива)

Већ од наредног маја, чланови Кајак клуба из Шапца имаће прилику да на великим светским такмичењима изборе пласман на Олимпијским играма у Токију и тако сребру Миленка Зорића додају још неку медаљу.

Поносно пишу историју омиљеног клуба (Фото: приватна архива)

Пласман на управо завршеном Екипном првенству Србије за прва три места изгледа овако:

1. место
К1 1000 м кадети: Вук Милетић
Ц1 1000 м кадети: Михајло Маловић
К2 1000 м кадети: Лука Мањенчић – Вељко Довраговић
К4 1000 м кадеткиње: Катарина Кецман – Сара Симић – Валентина Моравчевић – Јана Гојковић
К4 500 м кадети: Лука Марјановић – Лука Мањенчић- Стефан нинковић – Вељко Довраговић
Ц1 500 м кадети: Михајло Маловић
К2 200 м сениори: Небојша Грујић – Бојан Милинковић

2. место
К2 1000 м кадети: Лука Марјановић – Стефан Нинковић
К2 1000 м сениори: Миленко Зорић – Михајло Суботић
К4 1000 м сениори: Миленко Зорић – Бранко Лагунџић – Жарко Јаковљевић – Михајло Суботић
К1 500 м кадети: Вук Милетић
К4 500 м кадеткиње: Катарина Кецман – Сара Симић – Валентина Моравчевић – Јана Гојковић
Ц1 200 м кадети: Михајло Маловић
Ц1 200 м сениори: Марко Дамјановић
К4 200 м сениори: Небојша Грујић – Бојан Милинковић – Милан Ђенадић – Урош Павловић

3. место
К1 1000 м кадети: Вељко Довраговић
Ц1 1000 м сениори: Марко Дамњановић
Ц2 1000 м сениори: Марко Дамјановић – Данило Николић
Ц1 500 м сениори: Марко Дамјановић
К2 500 м кадети: Лука Марјановић – Стефан Нинковић
Ц2 500 м кадети: Лука Трнавчевић – Александар Арсеновић
К4 500 м сениори: Миленко Зорић – Небојша Грујић – Бојан Милинковић – Михајло Суботић
К1 200 м кадети: Вук Милетић

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима