Дистрикт
Друштво

БЕСПЛАТНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ХПВ-А ЗА БЕЗБРИЖНУ БУДУЋНОСТ МЛАДИХ

За многе малигне болести примарне превенције нема, јер се још увек не зна шта их изазива. То није случај са канцером грлића материце и осталим типовима канцера насталим услед ХПВ инфекције. У земљама ЕУ и развијеним земљама света ова болест припада историји медицине. Увођењем препоручене бесплатне вакцинације Гардасилом 9, и Србија је од ове године на том путу.

Конференција „Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ“ (Фото: Дистрикт)

У свету, вакцина против ХПВ-а у употреби је од 2006. године. Истовремено је регистрована и у Србији, а од ове године започета је њена дистрибуција у домове здравља широм земље, где се врши бесплатна имунизација деце узраста од 9 до 19 година. Применом ове вакцине, ХПВ ће бити искорењен до 2030. године, закључили су стручњаци на трибини „Заједно против рака грлића материце – ХПВ НЕ“, одржаној у Шапцу, као једном од водећих градова по успешности имунизације.

Приоритет државе је да се спречи болест од које у Србији више од 1000 жена годишње оболи, а преко 500 умре, али и многе друге болести изазване истим узрочником.

– На тај начин ћемо заштитити нашу најмлађу популацију, смањити смртност жена, пошто се у  Европи налазимо на 4. месту када је реч о морталитету. Морам да нагласим да је за 35% повећан број оболелих од рака грла, усне дупље, ларинкса, а најчешће је узрочник управо ХП вирус, рекао је овом приликом проф. др Ференц Вицко, државни секретар у Министарству здравља и подсетио да се ова вакцина у Аустралији примењује више до 15 година:

 – Смртност од карцинома грлића материце је сада испод 1%. Ми такве резултате очекујемо након десетогодишње примене – каже.

Кампања покренута на иницијативу Удружења „Родитељ“ (Фото: Дистрикт)

Како сам назив каже, Гардасил 9, утиче на 9 сојева ХПВ-а (6, 11, 16,18, 31, 33 , 45, 52 и 58), одговорних за 90% карцинома цервикса и 90% гениталних кондилома. Ово је прва препоручена вакцина о трошку државе.

– Новина је да се први пут на листи бесплатних лекова нашао лек који служи за превенцију болести, а то је управо вакцина против ХП вируса. При набавци смо водили рачуна да, по препоруци Светске здравствене организације, то буде најквалитетнија, деветовалентна вакцина. Не треба правити никакве листе чекања, јер смо обезбедили вакцину за све  – истакла је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање и додала:

– Боље је да идете у Дом здравља на 15 минута, два-три пута, него да добијете обољење од ког нема повратака.

Имунизација се врши на одељењу педијатрије шабачког Дома здравља (Фото: Дистрикт)

Мачвански округ на петом је месту по броју оболелих од карцинома грлића материце и на деветом по инциденцији смртности у Србији. До сада је дато близу 900 вакцина, а око 700 деце примило је прву дозу.

– Резултати су добри, али морају да буду бољи јер обухват треба да буде 90 одсто деце да бисмо остварили визију СЗО. Према подацима за 2020. годину ми имамо 34 новооболеле жене, а 25 је преминуло од карцинома грлића материце у пуној радној снази и то нас мотивише да промовишемо вакцинацију, јер ако вакцину имате у фрижидеру, али она не стигне до корисника, онда ја наш посао узалудан – истакао је МСц. др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац.

Гардасил 9 спречава 9 типова ХП вируса (Фото: Дистрикт)

Град Шабац је међу водећим по обиму ХПВ вакцинације. Процес вакцинације овде је почео крајем јуна и до сада Завод за јавно здравље Дому здравља дистрибуирао је 1200 доза вакцина.

–             Од 7. јуна до сада укупно смо 605 доза дали. Оно што могу да кажем је да смо изузетно задовољни одзивом наших грађана, односно родитеља који су мотивисани да своју децу вакцинишу. У овом тренутку имамо око 60 потписаних сагласности – каже др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“, а према њеном мишљењу, велику улогу у овом процесу имала је едукација деце и родитеља.

– Ишли смо у основне школе где су педијатар и гинеколог причали родитељима о важности имунизације против ХПВ инфекције и о порасту карцинома грлића. Многи нису знали да вакцину могу да приме и дечаци. Већина родитеља није била обавештена, изразили су похвале јер смо дошли да им објаснимо. И медијски смо пропратили почетак имунизације – каже директорка Дома здравља.

За десет година примене, предвиђа се крај ове малигне болести (Фото: Дистрикт)

Примена вакцине Гардасил 9 захтева сагласност родитеља за сву децу 9-14 година, а од 15. године дете је у могућности само да се изјасни. Из тог разлога, подизање свести родитеља о овој теми од пресудног је значаја.

– Апсолутно најбоља заштита да би се предупредиле овакве ствари. И своју децу сам вакцинисала и свакоме то саветујем – каже Катарина Икодиновић, специјалиста гинекологије шабачког Дома здравља.

Док један део родитељи чека да вакцину прими већина и покажу се први ефекти заштите, други су увелико информисани о предностима ове врсте превенције.

– Ћерку сам вакцинисала са две дозе, треба да прими и трећу за 6 месеци. Хтела сам и пре да је вакцинишем него што је кренуло бесплатно, па сам набавила вакцине још 2020. чим сам чула да постоји могућност, али је почела епидемија коронавируса. Тада је могла да прими једну дозу, сада мора три. Али нема везе. Није имала никакве реакције ни после прве, ни после друге дозе. Тако да сам једва дочекала када су рекли да може да прими. Били смо у првих десеторо – каже Драгана Давидовић, мајка шеснаестогодишње Александре.

Најубедљивији мотив, нажалост, је лично искуство.

–             Имали смо много канцера у породици, моја бака по тати имала је карцином грлића материце далеке 1978, ја сам доживела полип на материци, уз компликације. Тиме сам се водила – прича Драгана.

Вакцину примају деца узраста од 9 до 19 година (Фото: Дистрикт)

Вакцина Гардасил 9 намењена  је имунизацији девојчица и дечака од 9 до 19 година, најбоље пре ступања у сексуалне односе. Деци узраста од 9 до навршених 14 година живота даје се у 2 дозе са размаком од 6 месеци, а након навршених 15 година даје се у 3 дозе на свака 2 месеца. Од стране Глобалног саветодавног одбора за вакцинацију ХПВ вакцина оцењена је као високобезбедна. О значају и предностима вакцинације против ХП вируса, деца и родитељи могу се информисати на сајту www. hpvinfo.rs.

Из серијала „ПОНОВО РОЂЕНА”. Пројекат је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарство културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима