Distrikt
Društvo

BESPLATNA VAKCINA PROTIV HPV-A ZA BEZBRIŽNU BUDUĆNOST MLADIH

Za mnoge maligne bolesti primarne prevencije nema, jer se još uvek ne zna šta ih izaziva. To nije slučaj sa kancerom grlića materice i ostalim tipovima kancera nastalim usled HPV infekcije. U zemljama EU i razvijenim zemljama sveta ova bolest pripada istoriji medicine. Uvođenjem preporučene besplatne vakcinacije Gardasilom 9, i Srbija je od ove godine na tom putu.

Konferencija „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“ (Foto: Distrikt)

U svetu, vakcina protiv HPV-a u upotrebi je od 2006. godine. Istovremeno je registrovana i u Srbiji, a od ove godine započeta je njena distribucija u domove zdravlja širom zemlje, gde se vrši besplatna imunizacija dece uzrasta od 9 do 19 godina. Primenom ove vakcine, HPV će biti iskorenjen do 2030. godine, zaključili su stručnjaci na tribini „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“, održanoj u Šapcu, kao jednom od vodećih gradova po uspešnosti imunizacije.

Prioritet države je da se spreči bolest od koje u Srbiji više od 1000 žena godišnje oboli, a preko 500 umre, ali i mnoge druge bolesti izazvane istim uzročnikom.

– Na taj način ćemo zaštititi našu najmlađu populaciju, smanjiti smrtnost žena, pošto se u  Evropi nalazimo na 4. mestu kada je reč o mortalitetu. Moram da naglasim da je za 35% povećan broj obolelih od raka grla, usne duplje, larinksa, a najčešće je uzročnik upravo HP virus, rekao je ovom prilikom prof. dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i podsetio da se ova vakcina u Australiji primenjuje više do 15 godina:

 – Smrtnost od karcinoma grlića materice je sada ispod 1%. Mi takve rezultate očekujemo nakon desetogodišnje primene – kaže.

Kampanja pokrenuta na inicijativu Udruženja „Roditelj“ (Foto: Distrikt)

Kako sam naziv kaže, Gardasil 9, utiče na 9 sojeva HPV-a (6, 11, 16,18, 31, 33 , 45, 52 i 58), odgovornih za 90% karcinoma cerviksa i 90% genitalnih kondiloma. Ovo je prva preporučena vakcina o trošku države.

– Novina je da se prvi put na listi besplatnih lekova našao lek koji služi za prevenciju bolesti, a to je upravo vakcina protiv HP virusa. Pri nabavci smo vodili računa da, po preporuci Svetske zdravstvene organizacije, to bude najkvalitetnija, devetovalentna vakcina. Ne treba praviti nikakve liste čekanja, jer smo obezbedili vakcinu za sve  – istakla je prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i dodala:

– Bolje je da idete u Dom zdravlja na 15 minuta, dva-tri puta, nego da dobijete oboljenje od kog nema povrataka.

Imunizacija se vrši na odeljenju pedijatrije šabačkog Doma zdravlja (Foto: Distrikt)

Mačvanski okrug na petom je mestu po broju obolelih od karcinoma grlića materice i na devetom po incidenciji smrtnosti u Srbiji. Do sada je dato blizu 900 vakcina, a oko 700 dece primilo je prvu dozu.

– Rezultati su dobri, ali moraju da budu bolji jer obuhvat treba da bude 90 odsto dece da bismo ostvarili viziju SZO. Prema podacima za 2020. godinu mi imamo 34 novoobolele žene, a 25 je preminulo od karcinoma grlića materice u punoj radnoj snazi i to nas motiviše da promovišemo vakcinaciju, jer ako vakcinu imate u frižideru, ali ona ne stigne do korisnika, onda ja naš posao uzaludan – istakao je MSc. dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac.

Gardasil 9 sprečava 9 tipova HP virusa (Foto: Distrikt)

Grad Šabac je među vodećim po obimu HPV vakcinacije. Proces vakcinacije ovde je počeo krajem juna i do sada Zavod za javno zdravlje Domu zdravlja distribuirao je 1200 doza vakcina.

–             Od 7. juna do sada ukupno smo 605 doza dali. Ono što mogu da kažem je da smo izuzetno zadovoljni odzivom naših građana, odnosno roditelja koji su motivisani da svoju decu vakcinišu. U ovom trenutku imamo oko 60 potpisanih saglasnosti – kaže dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“, a prema njenom mišljenju, veliku ulogu u ovom procesu imala je edukacija dece i roditelja.

– Išli smo u osnovne škole gde su pedijatar i ginekolog pričali roditeljima o važnosti imunizacije protiv HPV infekcije i o porastu karcinoma grlića. Mnogi nisu znali da vakcinu mogu da prime i dečaci. Većina roditelja nije bila obaveštena, izrazili su pohvale jer smo došli da im objasnimo. I medijski smo propratili početak imunizacije – kaže direktorka Doma zdravlja.

Za deset godina primene, predviđa se kraj ove maligne bolesti (Foto: Distrikt)

Primena vakcine Gardasil 9 zahteva saglasnost roditelja za svu decu 9-14 godina, a od 15. godine dete je u mogućnosti samo da se izjasni. Iz tog razloga, podizanje svesti roditelja o ovoj temi od presudnog je značaja.

– Apsolutno najbolja zaštita da bi se predupredile ovakve stvari. I svoju decu sam vakcinisala i svakome to savetujem – kaže Katarina Ikodinović, specijalista ginekologije šabačkog Doma zdravlja.

Dok jedan deo roditelji čeka da vakcinu primi većina i pokažu se prvi efekti zaštite, drugi su uveliko informisani o prednostima ove vrste prevencije.

– Ćerku sam vakcinisala sa dve doze, treba da primi i treću za 6 meseci. Htela sam i pre da je vakcinišem nego što je krenulo besplatno, pa sam nabavila vakcine još 2020. čim sam čula da postoji mogućnost, ali je počela epidemija koronavirusa. Tada je mogla da primi jednu dozu, sada mora tri. Ali nema veze. Nije imala nikakve reakcije ni posle prve, ni posle druge doze. Tako da sam jedva dočekala kada su rekli da može da primi. Bili smo u prvih desetoro – kaže Dragana Davidović, majka šesnaestogodišnje Aleksandre.

Najubedljiviji motiv, nažalost, je lično iskustvo.

–             Imali smo mnogo kancera u porodici, moja baka po tati imala je karcinom grlića materice daleke 1978, ja sam doživela polip na materici, uz komplikacije. Time sam se vodila – priča Dragana.

Vakcinu primaju deca uzrasta od 9 do 19 godina (Foto: Distrikt)

Vakcina Gardasil 9 namenjena  je imunizaciji devojčica i dečaka od 9 do 19 godina, najbolje pre stupanja u seksualne odnose. Deci uzrasta od 9 do navršenih 14 godina života daje se u 2 doze sa razmakom od 6 meseci, a nakon navršenih 15 godina daje se u 3 doze na svaka 2 meseca. Od strane Globalnog savetodavnog odbora za vakcinaciju HPV vakcina ocenjena je kao visokobezbedna. O značaju i prednostima vakcinacije protiv HP virusa, deca i roditelji mogu se informisati na sajtu www. hpvinfo.rs.

Iz serijala „PONOVO ROĐENA”. Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?