Distrikt
Društvo

BAKA I DEKA U ZNAK ZAHVALNOSTI VOLONTERIMA NAPRAVILI TORTU

Da oni kojima je pomoć ovih dana najpotrebnija, umeju da vrate istom merom, pokazali su baka i deka iz Loznice. Oni su, u znak zahvalnosti, napravili tortu za mlade, koji im od početka vanrednog stanja pomažu, a da se niz dobrih dela ne bi prekinuo, zauzvrat su od volontera, pored redovne isporuke namirnica, dobili i jedan poklon paket. Tako najstariji i najhumaniji dobrim na dobro uzvraćaju.

Zahvalili se volonterima na svoj način (Foto: privatna arhiva)

Zbog brige i ljubaznosti, koju im volonteri gradskog Štaba za vanredne situacije grada Loznice pružaju, Cvija i Čedomir Mijić, oboje u osmoj deceniji života, osetili su potrebu da uzvrate na svoj način. Pred Vaskrs sve dežurne u Kol centru iznenadili su tortom, koju su uručili dežurnom volonteru, nakon što je za njih obavio kupovinu.
Loznička penzionerka neumorno održava baštu i domaćinstvo i priprema se za krsnu slavu Đurđevdan, kada ima u planu da ponovo nešto slatko umesi za volontere, koji je podsećaju na njene unuke.
– Svi su dobri, poslušaju me. Setim se da, ako moj unuk tako nekom pomogne, i njemu će neko nešto dati. Sve su to moja deca – kaže baka Cvija.

Kućni poslovi ne mogu da čekaju (Foto: privatna arhiva)

Kao što je slučaj sa mnogim penzionerima, njihova deca žive u drugom gradu, pa nisu u mogućnosti da često dolaze. Zato umeju da cene dragocenu uslugu.
-Naša ćerka živi u Novom Sadu i ne može da dođe zbog posla. Imamo unuke u Šapcu, oni zbog školskih obaveza ne mogu da dođu tako često da nam pomognu. Nemam reči, hvala im svima, usluže nas, odnesu, donesu kao što bi i moje dete – objašnjava deka Čeda.

Žive sami pa im je pomoć neophodna (Foto: privatna arhiva)

Da pomoć najbližima oplemenjuje naučili su svi koji vanredno stanje provode na usluzi sugrađanima.
– Ovaj gest sve nas u Kol centru prijatno je iznenadio pa smo osetili potrebu, da pored redovne isporuke namirnica, i mi uzvratimo pažnju skromnim poklonom – kaže Gordana Antić, devojka koja od početka vanrednog stanja aktivno volontira.

Još jedan poklon od volontera (Foto: privatna arhiva)

Kako za volontere, tako i za sve građane ovo je važna životna škola.
– Ponekad je, pored konkretne pomoći potrebna i samo lepa reč u ovim teškim situacijama. Naši volonteri zaista pružaju svu pomoć iz srca, što naši najstariji sugrađani primete, kao što smo videli na primeru porodice Mijić, koja je imala potrebu i da na neki način uzvrati. Ova situacija će proći, ali zadovoljstvo davanja, dati i pomoći ljudima koji su nevolji je nešto što ostaje za ceo život – zaključio je koordinator Kol centra Milorad Matić.
Volonteri lozničkog Štaba za vanredne situacije 24 sata svakog dana na usluzi su sugrađanima, koji zbog samoizolacije ili starosne granice nisu u mogućnosti da sami obave kupovinu, odu u apoteku, podignu penziju ili uplate račune. Oni kojima je pomoć potrebna, ovakvim gestovima uzvraćaju ljudima, koji iz dana u dan to obavljaju umesto njih.

 

Svideo vam se tekst?