Distrikt
U fokusu

Amidži, Bori, Dejanu i Sretenu u čast ulica i spomenik

U ime sećanja na četvoricu šabačkih novinara, ubijenih na radnom zadatku na Baniji 1991. godine, jedna gradska ulica od danas će poneti njihova imena – Amidža, Bora, Dejan i Sreten. Reč je o ulici koja prolazi pored zgrade “Glasa Podrinja”, u Benskoj bari.

Zadatak sa kog se nisu vratili

Inicijativu šabačkog dopisništva RTS-a da jedna gradska ulica dobije ime četvorice novinara podržali su novinari iz svih šabačkih redakcija, a odbornici Skupštine grada jednoglasno su je usvojili na današnjoj sednici.
Od simbolične važnosti je da će se na novoj adresi, u ulici iz koje su Zoran Amidžić, urednik Dopisništva RTS-a, Bora Petrović, snimatelj, Dejan Milićević, asistent snimatelja Dopisništva, i Sreten Ilić, urednik Radio Šapca krenuli na svoj poslednji radni zadatak, nalaziti samo medijska zgrada “Glasa Podrinja”, u centralnom gradskom jezgu, u naselju Benska bara.
Želju zaposlenih u medijima da u gradu postoji trajno obeležje na njihovu pogibiju, ispuniće Slobodan Pavlović, investitor Pavlovića mosta na Drini kod Badovinaca, koji je izradio spomenik u znak sećanja na ekipu šabačkog dopisništva, koja je prva izveštavala o ideji, a potom i gradnji mosta.

Ulica će nositi njihova imena

Spomenik, premešten sa graničnog prelaza u Republici Srpskoj u Univerzitet “Slobomir” u Bjeljini, koji će Slobodan Pavlović pokloniti gradu Šapcu, biće postavljen upravo u ulici koja će poneti njihova imena, i na taj način će obrazovati svojevrsni “Kvart sećanja”.
Izveštavanje sa Banijskog ratišta 9. Oktobra 1991. godine bio je posledni profesionalni zadatak ljudi za čiji prekinuti život niko nije odgovarao, niti su otkriveni detalji ubistva.

Svideo vam se tekst?