Дистрикт
Друштво У фокусу

КАД СЕ УДРУЖЕ ИТАЛИЈАНСКИ НОВАЦ И СРПСКА ЗЕМЉА, УСПЕХ ЈЕ ЗАГАРАНТОВАН

Доласком у Србију, менаџери италијанске компаније за производњу обуће Verdi Fashion International, схватили су да је пољопривреда најјачи српски адут. Ова групација одлучила је да њена терцијарна делатност буде воћарство. Тренутно имају 50 хектара под шљивом, дуњом, вишњом и леском у општинама Владимирци и Уб, а од прошле године подигли су и засад јесење малине. Ова инвестиција вредна пола милиона евра подразумева хидропоничну производњу, уз контролисане еколошке услове и економичније коришћење земљишта.

Гаји се у строго контролисаним условима (Фото: Дистрикт)

На хектар и по површине стали су модерни пластеници, а у њима најсавременији засад јесење малине. Када се удружила италијанска инвестиција, српска плодна земља, домаћа памет и вредноћа, већ је било извесно да успех неће изостати. То се потврдило ових дана када је стигао први род за бербу.

-То је италијанска сорта малине “Енросадира”. Саднице су јако скупе, али се најчешће и продаје по врло високим ценама. Погодна је за узгој уз најсавременије услове. Гаји се у кокосовом супстрату који долази потпуно стерилан, у саксијама, тако да ми можемо да користимо додатке који су потребни за узгој. Комплетна исхрана и наводњавање спроводи се путем система, а комплетна контрола уз компјутерски програм, тако да у свакој капи садница добија оно што јој у том тренутку треба – објашњава Владимир Иванковић, менаџер у Фирми Fragola del Futuro DOO.

Конзумна малина осваја тржиште (Фото: Дистрикт)

То што јој треба добија баш у потребној мери, јер ова производња је строго контролисана. То је хидропоника и аквапонија које спадају у нова техничко-технолошка решења за вертикалну производњу биљака, посебно поврћа и воћа, чиме се обезбеђује здрав еколошки производ и скраћује време производње за 15-20 дана. Разлог за овакав начин производње је исхрана, јер је малина конзумна и често иде на захтевно тржиште.

– Овде се ђубриво размерава на грам, а не како се то иначе код нас примењује у производњи. Разлог за то није уштеда, већ да би малина добила све што јој треба, а родом се остварила очекивања – објашњава.

Позна малина четири пута скупља од ране (Фото: Дистрикт)

А очекују се приноси, који су овде постигнути. Они су гаранција за зараду јер је реч о воћу које има цену на тржишту. Ове године плаћа се чак четири пута скупље од ране малине.

-Пакује се у пакете по 125 грама и продаје свежа, без замрзавања. Она је конзумна па је циљ да се не замрзава. Ове године цена је око 700 динара, у Србији, а колико сам видео у маркетима се креће и око 1.600 динара. Раније се чак и у Србији продавала за око 10 евра по килограму, док у иностранству постиже много већу цену – прича Иванковић, стручњак за економију у овој фирми.

Гаји се у супстрату (Фото: Дистрикт)

Поред добре цене на листи предности је радна снага која се у овом периоду много лакше налази него преко лета. Очекивани принос је 2 килограма по садници, а бере се све док не стегне мраз.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима