Дистрикт
Занимљивости Магазин

ГУТА – КРАЉ МУШКЕ ЗИМНИЦЕ

Иако се припрема зимнице сматра женским послом, један Шапчанин годинама је припрема сам.  Овај гурман, на Сави познат као мајстор за спремање разних специјалитета, ненадмашан је по кувању џема и ајвара.

Гута – краљ мушке зимнице (Фото: Дистрикт)

Џем од шљива први је на списку зимцине код Драгана Мирковића Гуте. Рецепт је испоробан јер га припрема годинамa. 

– Koштицу од шљиве морамо да отребимо, и шљива иде на млевење – показује Драган Мирковић Гута.

У машиници у другом кораку одваја љуску, јер је тако укуснији џем.

– Овде одвојимо кожу од шљиве, и добијамо густу масу која ће после ићи на кување у шерпу. Неки људи праве заједно са кожом, али ја лично то раздвојим. И, рецимо, у све ово убацим пред крај мало самлевених лешника, и онда добијате фантастичан укус – открива свој рецепт.

Има своје рецепте, које је испробавао годинама (Фото: Дистрикт)

Следи ложење ватре и кување у специјалној шерпи која мења руке.

– То је шерпа моје сестре и зета. Њен мираз, а он је дорадио њен мираз, тако воле да се шале. То сам позајмио од њих, јако добро смишљено. Букова је дашчица, мотор је од неког брисача, хромирани су делови, ради на 12 волти, што се мене тиче, Тесла није уопште морао да измишља 220 – шали се Гута.

Шерпа која меша сама (Фото: Дистрикт)

Шећер се додаје по укусу, а густина одређује на основу искуства.

– Тегле морају бити стерилисане у рерни и сад можемо, мало помало, додавати шећер – показује мајстор за зимницу.

Мајстору за гурманске специјалитете и припрема ајвара, која се сматра најкомпликованијом салатом за зиму, иде од руке.  Важно је да све буде чисто, а паприка једра и здрава.

– Важно је да буде чиста паприка и да се осуши пре него што је ставите на ватру, ја је очистим и од петељке – напомиње.

Све ради поступно јер ужива у томе (Фото: Дистрикт)

Онда следи ложење ватре и печење паприка.

– Један дан испечете то и спакујете у кесе, оставите кесе преко ноћи, ујутру то извадите и ставите у џак, да се оцеди, онда мељете и стављате у шерпу да се испржи – објашњава Гута.

На крају следи пржење, које ова шерпа обави сама. Ипак, најважнија је воља И мајсторске руке о чему сведочи познати Шапчанин у чијем дому су сви добродошли да се увере у квалитет његове зимнице.

Паприка спремна за млевење (Фото: Дистрикт)

Гута све ради у својој викендици на Сави, што му олакшава овај посао који савременим домаћицама тешко пада. Овај Гурман и домаћин, у припреми зимнице ужива.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима