Distrikt
Društvo

VLADIKA JEROTEJ NOVOIZABRANI EPISKOP ŠABAČKE EPARHIJE

Na čelu Eparhije šabačke, prema odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve nalaziće se ubuduće šabački vladika Jerotej. Novi episkop izabran je na redovnom majskom zasedanju Srpske pravoslavne crkve.

Novoizabrani episkop šabački (Izvor: Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici)

Prema informacijama koje dolaze iz verskih krugova, vladiku Lavrentija na njegovom mestu zameniće upravo onaj kom je Lavrentije dao blagoslov za zamonašenje. On je i poslednji arhijerej koji je, posetio bolesnog vladiku Lavrentija, na njegovu molbu, i za Božić vršio svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Šapcu. Takođe, bio je i na ukopu vladike Lavrentija. Iz svega navedenog smatra se da je njegovo imenovanje za novog episkopa očekivano.

Vladika Jerotej, svetovno Nikola Petrović, koji je, do sada bio vikarni episkop srpskog patrijarha Porfirija, rođen je 15. septembra 1971. godine u Sremskoj Mitrovici. Osnovnu školu završio je u Mačvanskoj Mitrovici, gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, a Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Bratstvu manastira Svetih arhangela u Kovilju pristupio je 1998, a zatim je upisao i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Za vreme studija primio je monaški postrig od episkopa bačkog Irineja kada postaje Jerotej. U Atini u Grčkoj stekao je diplome crkvenog pojca i učitelja crkvene muzike. Završio je postdiplomske studije iz crkvene muzike, nakon čega je upisao doktorske studije na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

U čin jerođakona rukopoložio ga je tadašnji episkog jegarski Porfirije, današnji patrijarh, a u čin jeromonaha episkop bački Irinej, i to u oba puta u Manastiru Kovilj. Poglavar SPC, Porfirije, je prošle godine u julu u Spomen-hramu na Vračaru, svečanim činom arhimandrita tadašnjeg Jeroteja proizveo u čin episkopa topličkog.

Svideo vam se tekst?