Дистрикт
У фокусу

ВЕЛИКИ НОВАК ЗА МАЛЕ МАЧВАНЕ

На њега су поносни сви – од најмлађих, којима је узор, до најстаријих, који би желели да имају такве унуке. Своју популарност Новак Ђоковић још једном је оправдао у Мачванском Прњавору, где је пред стотинама људи и деце, који су дошли да га упознају, отворио вртић за чију је адаптацију Фондација са његовим именом уложила готово 33 милиона динара.

Плес захвалности (Фото: Јелена Илић)

Мачванско село надомак Шапца, захваљујући хуманости Новака Ђоковића и људи окупљених у Фондацији, постало је центар збивања у овом делу Западне Србије. Долазак спортске звезде није могао проћи неопажено, а да највернију публику има међу својима, постарали су се да му покажу обожаваоци из Мачве, Шапца и околине. Појављивање Новака и његове супруге Јелене изазвало је општу еуфорију међу присутнима, а снимци и фотографије овог догађаја преплавили су интернет.

У реконструкцију је уложено готово 33 милиона динара (Извор: sabac.rs)

За добродошлицу мештани Прњавора припремили су билборд са Новаковим ликом на уласку у село, а овацијама, узбуђеним узвицима и са великим одушевљењем први тенисер света дочекан је испред новоотвореног вртића. Најмлађи су били најрадоснији, јер Новак је првенствено због њих дошао.
– Бити дете је најлепша ствар. Тада смо најхрабрији, најотворенији према свету, спремни да истражујемо, да откривамо људе и ствари. Због свега тога, детињство је од огромне важности за формирање личности у каснијим фазама. Пружање једнаких шанси деци из свих крајева наше земље представља наш апсолутни императив и нешто чему тежимо, на шта никада не заборављамо – поручио је Ђоковић.
Прњавор је добио први вртић, а љубитељи спортског аса прилику да га упознају. Сви који су желели да се сликају, рукују и добију аутограм од Ђоковића, уверили су се у његову љубазност и срдачност. Јелени и њему није било тешко да праве фигуре од пластелина, цртају и играју се са првим полазницима вртића „Колибри“. Малишани су се на хуманости новим пријатељима захвалили плесом, у ком је брачни пар Ђоковић и сам учествовао.

Име вртића „Колибри“ Новак изабрао са малишанима (Извор: sabac.rs)

Мачвански Прњавор, село познато по одликовањима краља Александра I Карађорђевића због страдања у Првом светском рату, од сада се може похвалити првим модерним вртићем на сеоском подручју у оквиру предшколске установе „Наше дете“. Јелена Ђоковић, која је и глобална директорка Фондације, изразила је задовољство због иницијативе мештана чијом заслугом су дошли овде.
– Деца нас уједињују и доводе на нека места где нисмо очекивали да ћемо да идемо. Мени је велико задовољство што је ово први вртић у Прњавору, што постоји потреба и што су се мештани ујединили да нас доведу овде и да скрену пажњу да нису на крају света и да није тако тешко доћи до њих – рекла је Јелена.

150 малишана имаће прилику да похађа вртић (Извор: sabac.rs)

Вртић је смештен у адаптирану зграду старог Дома здравља где су у оквиру реконструкције замењене инсталације, како би 150 малишана од 1 до 6 година боравило у безбедном окружењу. Простор од 700 квадрата опремљен је најмодернијом опремом, дидактичким материјалима и играчкама, а изграђено је и игралиште у дворишту зграде. По први пут на сеоском подручју биће формиране и јаслене групе.

Новак је оставио потпис на мапи села (Извор: sabac.rs)

Није случајно што се Фондација „Новак Ђоковић“, основана 2007. године, определила управо за побољшање услова развоја најмлађих становника Србије, будући да је и сам Новак, кроз прве спортске кораке улагао велике напоре како би савладао препреке у смислу незадовољавајућих услова за тренинге и остале активности. Ова Фондација предност при одабиру вртића које реновира или гради даје насељима где нема објеката у оквиру предшколских установа, или где велики број деце чека на упис. Тако је вртић у Прњавору 43. на листи предшколских објеката реновираних и изграђених уз помоћ Фондације породице Ђоковић, а на томе су им захвални сви, од малишана који ће похађати најранију наставу, до челника Градске управе града Шапца, који истичу важност улагања у образовну инфраструктуру.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима