Дистрикт
Магазин У фокусу

УЗРЕЛЕ ЈАГОДЕ, А НИЈЕ ПРВОАПРИЛСКА ШАЛА

Ранијих година, прве јагоде из пластеника стизале су крајем априла, почетком маја. Ове године су пораниле скоро месец дана. Цена килограма раних црвених плодова је 600 динара.

Јагоде стигле крајем марта (Фото: Дистрикт)

Код Душице Томић у селу Свилеува код Коцељеве ових дана беру се јагоде. Чак и ову породицу, која је уложила доста труда и рада, изненадило је да су јагоде стигле на брање крајем марта.

– Видите како је здрава, домаћа, слатка и црвена, а беремо је почетком априла – показује Душица а и сама је изненађена да су овако рано стигле на брање.

Цена ране јагоде 600 динара (Фото: Дистрикт)

Разлог је, каже, промена климатских услова. Ипак, ова породица се радује, јер је то прилика да се нешто заради, посебно што први плодови увек имају високу цену. Сада је килограм 600 динара, па Томићи који све сами раде, продају на кућном прагу. Било је довољно да јагоде сликају и огласе на друштвеним мрежама.

– Прошле године смо прво брање имали крајем априла, ове године смо брали већ крајем марта. За то је највише заслужно топло време. Тренутно нам је конкуренција албанска јагода која још увек на тржишту. Ми смо сликали и избацили на друштвене мреже и има доста заинтересованих за нашу јагоду. Почетна цена је 600 динара за килограм – прича ова млада жена.

Црвени плодови поранили (Фото: Дистрикт)

Тренутно имају осам пластеника. Све раде и одржавају она и супруг. Имају троје деце, па када заврше са пословима у фирми и обавезама око деце, посвећују се пољопривреди.

– Кренули смо пре три године и то са сортом Клери, али смо се ипак одлучили ове године за Џоли, јер сматрамо да је за наше услове боља. И више одговара овом земљишту. Џоли је доста отпорнија. Овај посао је јако исплатив и наравно, није тежак. Ми обоје радимо, али ја сам сада на боловању јер имам бебу, па помажем колико могу – прича Душица.

Томићи имају 8 пластеника (Фото: Дистрикт)

Ове године надају се добром роду и високој цени, квалитет неће изостати јер је уложено много и љубави и рада.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима