Distrikt
Društvo

U VANREDNOM STANJU ROĐENE 63 BEBE! MAJKE PORUČUJU: “ŽIVOT POBEĐUJE”

Mesec dana od uvođenja vanrednog stanja u šabačkom porodilištu rođene su 63 bebe. Sve majke i bebe su dobro, a u sećanju će im čitavog života ostati vreme u kom su se porađale. Heroina naše priče Jelena Golubović (27), koja je 5. aprila na svet donela devojčicu Dunju sa pomešanim osećanjima radosti i neizvesnosti i na posletku beskrajne sreće, za portal Distrikt priča kroz šta je sve prolazila.

Jelena i Branislav imaju razlog za sreću (Foto: privatna arhiva)

Bila je u devetom mesecu trudnoće kada je uvedeno vanredno stanje. Svakog momenta porođaj je mogao da počne.
– Osećala sam neizvesnost u smislu da li će sve biti u redu, da li ću stići do bolnice na vreme, s obzirom na policijski čas. Bolnica je izmenila protokol za prijem – regularni uputi za porodilje nisu više bili važeći – kaže Jelena kojoj je porođaj počeo iznenada, za vreme policijskog časa.
– Meni je porođaj počeo u toku noći, pa sam prvo morala da idem u službu hitne pomoći da mi mere temperaturu. Sledi urgentni prijem, gde sam prošla istu proceduru. Na prijemu u porodilište ponovo merenje temperature i bris na Kovid-19.
Za razliku od prvog porođaja, kada je pre godinu i po na svet donela dečaka Viktora, sve je bilo brže i dinamičnije. Zbog pojačanih mera i obaveznih procedura Jelena nije stigla da se pripremi za porođaj, koji je počeo odmah po prijemu.
– Nisam stigla da primim epidural, jer se sve izdešavalo na brzinu. Ovaj porođaj išao je mnogo brže nego prvi, ali sa stalnim pitanjem hoće li biti sve u redu. I druge trudnice sa kojima sam bila u sobi su želele samo jedno – da prođe sve kako treba – priča mlada mama.

Za mesec dana rođene su 63 bebe (Foto: privatna arhiva)

Nakon otpuštanja stigla je vest koja je ovu porodicu iznenadila. Tog dana saznali su da je jedna babica u šabačkom porodilištu inficirana koronavirusom. Neizvesnost je trajala sve dok nisu stigli rezultati testova, koji su na kraju potvrdili da je Jelena negativna na koronu.
– Nervoza je nastala tek kada smo saznali da je jedna babica zaražena. Dan dok sam čekala rezultate neću nikada zaboraviti. Znali smo da ako telefon zazvoni, to je znak da sam pozitivna. Srećom, to se nije dogodilo – kaže Jelena.
Porodilje su svakodnevno bile u kontaktu dok su, u iščekivanju rezultata, razmenjivale nesigurne informacije. Danas su sve zadovoljne, a bebe rastu.
– Jednu od žena koja je bila sa mnom u sobi, porađale su babice za koje se kasnije ispostavilo da su bile pozitivne na virus, ali i ona je, srećom, negativna. Sve se dobro završilo, sada se čuvamo, Dunja napreduje – priča kroz smeh.

Sve mame i bebe su dobro (Foto: privatna arhiva)

Jelena, koja je i sama zdravstveni radnik, smatra da su najveći heroji ovog posla, bez sumnje, njene kolege, ali i sve majke koje su se porađale u ovakvim uslovima. Ona je imala samo šest i po godina za vreme vanrednog stanja 1999. godine, i malo čega se seća, ali ovo je događaj koji će pamtiti čitavog života.
Ovako lepe vesti dokaz su da i u najtežim situacijama život pobeđuje.

Svideo vam se tekst?