Distrikt
Zanimljivosti

U srcu i pečatu Zmaja od Noćaja bila je Mačva

U jednom periodu svetski vladari su svoju veličinu dokazivali i veličinom svojih pečata. Engleska kraljica Viktorija (1837-1901) imala je najveći pečat čiji je prečnik bio čak 15 centimetara. I crkveni velikodostojnici su se trudili da njihovi pečati budu veliki kao i vladarski.

Suvi pečat Jevrema Obrenovića je iz 1826. godine (Međuopštinski istorijski arhiv Šabac)

U Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu čuvaju se brojne povelje, ukazi, pečati znamenitih ličnosti i najznačajnijih državnih organa i ustanova. Svedoci jednog vremena su i dva pečata Jevrema Obrenovića – suvi i pečat u vosku.  Suvi pečat Jevrema Obrenovića je iz 1826. godine, a pečat u vosku iz 1830. godine.

Pečat u vosku iz 1830. godine (Međuopštinski istorijski arhiv Šabac)

Zanimljiv je pečatnjak vojvode Stojana Čupića (1765-1815), čuvenog Zmaja od Noćaja, učesnika i Prvog i Drugog srpskog ustanka, koji ima krst sa ocilima i ispisanu reč – Mačva. Uz njegovo ime stoji vojni rang tisućnik koji se javlja u srednjovekovnoj Rusiji i Srbiji, odnosno vojvoda, zapovednik vojne formacije.

Pečat Stojana Čupića (Foto: :http://www.blic.rs)

Značajno otkriće bio je pronalazak pečata kneza Lazara u ostacima srednjovekovnog grada Rudnika do koga su došli arheolozi Filozofskog fakulteta u Beogradu i Muzeja Rudničko-takovskog kraja. Bili su zapanjeni kad je iz zemlje izronila metalna pločica-matrica s minuciozno ugraviranim vladarskim grbom, karakterističnim šlemom ukrašenim bivoljim rogovima i natpisom: „Gospodin Lazar knez sve srpske zemlje“. Pečat je urezan „u negativu“, kao slika u ogledalu, da bi se čitao pravilno posle otiskivanja u zlatu ili vosku.

Svideo vam se tekst?