Дистрикт
Занимљивости

У МАЧВИ ПРОЦВЕТАО „ЦВЕТ ЛЕШ“! ОСВАЈА ЛЕПОТОМ, А ПРИЛАЗИ МУ СЕ САМО СА МАСКОМ

У дворишту Селене Поповић, у Бадовинцима код Богатића, процвeтао је “цвет леш”. Овај гигантски цвет може да се види на сваких седам до десет година и траје само три дана. Карактеристичан је по мирису који подсећа на смрад труљења меса, а права је реткост да се види на нашем подручју. Цвет потиче из шума западне Суматре и расте до три метра у висину. Редак  Amorphophallus Titanum или titan arum,  познат и под надимком “цвет леш” спада у биљке с највећим цветом на свету, али и по несносном мирису.

Селена поред свог цвета (Фото: П. Петровић)

Најсмрдљивији цвет на свету процветао је у Мачви, а на тај тренутак Селена Поповић чекала је пуних седам година. Луковицу је купила на пијаци у Прњавору за 50 евра, јер ју је привукао изглед цвета на слици.
– Човек из околине Лознице је продавао, а поред њега је била слика како цвет изгледа. Пошто сам ја велики љубитељ цвећа, нисам жалила новац, и решила сам да купим ту луковицу налик гладиолама. Сећам се да ми је рекао да ће ускоро код мене почети да цвета, можда за годину или две – прича.

Цветао први пут после седам година (Фото: П. Петровић)

Тек када је дошла кући и на интернету укуцала име и почела да чита, одмах се покајала.
– Кад сам укуцала латински назив, изашло је да цвет смрди и да се тај смрад шири на 500 метара. Ја сам тада рекла мом мужу да комшилук неће од нас моћи да живи. Помислила сам да нам нико неће кући долазити – присећа се Селена, која је већ тада почела да обраћа пажњу на свој цвет који је преко лета изгледао као палма, а онда се у јесен претварао у луковицу величине главице купуса.

Цвет леш кад уцвета нема лист и стабло (Фото. П. Петровић)

Међутим, није било бојазни за комшилук, али ни за ову породицу, јер није цветао, све до ове године. Када је Селена видела да се нешто догађа, скоро да није спавала ишчекујући чудо.
– Ове године сам приметила да је другачији него раније. Кад сам видела да ће да цвета, ја сам свако вече долазила да га посматрам. Сви су писали “како треба ухватити цвет”, па сам ја ноћу долазила са телефоном, да ми не би промакло цветање – прича.

Селена је спремна да чека још седам година за нови цвет (Фото: П. Петровић)

Једно јутро десила се та необична појава за коју кажу да је права реткост. Око тучка, висине до једног метра, развила се латица у боји меса. А онда су дошле до изражаја његове особине.
– Кад ветар дуне у правцу куће, цело двориште засмрди. То је неки мирис на труло месо или покварена јаја. Ево, ја сад стојим и једва поред њега издржавам. Онда удахнем ваздух, стојим и посматрам га. Верујте ми, он је толико леп да се уопште нисам покајала, без обзира на мирис који шири око себе – прича власница веома ретке биљке.

Цвет боје меса мирише на трулеж и покварена јаја (Фото: П. Петровић)

Стручњаци нису установили тачан временски период цветања, али је познато да биљка мора скупити одређену количину енергије. Период скупљања енергије може потрајати од једне године до 40 година. Веома брзо расте, па у тропским пределима може да порасте од 213 цм до 3,6 метара и да буде тежак око 77 килограма.
Када цвета, емитује одбојан мирис веома привлачан инсектима који опрашују биљке.
Цвет може да се види на сваких седам до десет година, па и поред несносног мириса, туристи желе да га виде.
– Читала сам да у ботаничкој башти у Швајцарској за два дана колико је трајао, негде око 25.000 људи је обишло тај цвет. Он је права атракција јер веома ретко цвета – прича Селена која годинама проучава ову ретку биљну врсту.

Атракција усред Мачве (Фото: П. Петровић)

Због тога је Селена спремна да чека седам година како би опет уживала у његовој лепоти.

Пројекат „МАЧВАНИ – ДРУГАЧИЈИ ОД ДРУГИХ” суфинансиран је из буџета општине Богатић. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима