Distrikt
Društvo Zanimljivosti

TRČAO 24 SATA NEPREKIDNO ZA DECU SA POSEBNIM POTREBAMA

Šapčanin Petar Kurdulić trčao je puna 24 sata da bi pomogao deci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ iz Šapca. Zahvaljujući humanom gestu i solidarnim ljudima, na račun škole biće uplaćeno 40.000 dinara. Petar je ovim gestom na spisak humanih dela dodao još jedno, a na listu maratona uspešno završen 58.

Osvojeno drugo mesto za pređena 182,24 kilometra (Foto: privatna arhiva)

Četiri i po maratona ili 182,24 kilometra za 24 sata neprekidnog trčanja. Ali, nije trčao da dokaže sebi da to može već da pomogne onima kojima smo svi potrebni, a to su deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

– Pošto moja supruga radi u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, na neki način sam suočen sa problemima te dece. Pomislio sam – ovo bi bio jedan vid pomoći koji bih mogao da pružim u okviru svojih mogućnosti – priča Kurdulić.

Petrov 58. maraton (Foto: privatna arhiva)

Njegove mogućnosti bile su da trči ultramaraton 24 sata. Skromno je odredio da jedan njegov kilometar vredi deset dinara.

– To je izazvalo pozitivnu reakciju kod ljudi, počeli su da uplaćuju sredstva i posle dve-tri nedelje, koliko je trajala akcija, prikupili smo određenu novčanu sumu i to će biti uplaćeno osnovnoj školi – objašnjava maratonac.

Trči i pomaže onima kojima je pomoć potrebna (Foto: Distrikt)

Nije precenio svoje mogućnosti, ali ni potcenio moć humanih. Na njemu je, kaže, bila najveća odgovornost da sledeći svoj cilj izdrži do kraja. Koliko je njegova želja bila jaka, potvrdilo je i drugo mesto kom se nije nadao.

– Krenuli smo u subotu 24. u podne i u nedelju 25. smo završili. Trči se jedan krug koji se ponavlja stalno, obezbeđeno je okrepljenje, medicinska pomoć, postoji mogućnost i da se odmoriš ako treba, možda i da se odspava. Ja nisam pravio pauze, osim kontinuiranog uzimanja tečnosti i hrane i sve vreme sam bio na nogama – kaže on.

Cilj mu je broj 100 (Foto: privatna arhiva)

A na nogama je uvek kada zatreba. Trčao je za osobe sa dijabetesom, prikupljao novac za zbrinjavanje obolelih od raka, za mališane iz Dečjeg sela. Nije birao vreme ni mesto, niti izbegavao kišu, sneg i sunce, samo da učini ono što mu je u srcu – pomogne drugima ostvarujući i svoj san da postane član neformalne grupe „KLUB STO MARATONA”. Za sada jer stigao do 58.

Svideo vam se tekst?