Дистрикт
Друштво

ТОПАЛОВИЋИМА ЦВЕТАЈУ РУЖЕ

У сусрет 8. марту и почетку пролећнe сезоне, у Расаднику Топаловић у Липолисту отворена је традиционална изложба цвећа и ниског растиња. Ова породица, која се већ четири генерације успешно бави ружарством, отворила је врата својих стакленика како би сви заједно уживали у плодовима њиховог рада.

Расадник са дугом традицијом (Фото: Дистрикт)

– Двоумили смо се да ли у тренутним околностима треба уопште правити било каква окупљања, али свима је већ познато да је изложба на отвореном простору, у пластенику и стакленику, тако да је могуће испоштовати све епидемиолошке мере. Посебно ћемо се потрудити да све буде безбедно за наше госте и запослене. Позив је отворен за све наше старе и нове пословне партнере, за пејзажне архитекте, расадничаре, извођаче радова у хортикултури, представнике гарден-центара и пољопривредних апотека. Спремили смо много занимљивих новитета из увоза, и ништа мање из наше производње, која је врхунског квалитета и доста приступачнијих цена од увозних биљака – каже Милан Топаловић, произвођач.

Фестивал има мноштво садржаја (Фото: Дистрикт)

За село Липолист с правом се каже да је најмирисније село у Србији, јер овде се гаје руже и украсно шибље на око 25 хектара. Све се извезе на тржиште Русије, у земље Европске уније и региона.

Село најлепшег мириса (Фото: Дистрикт)

У част ружи, у овом селу пуних 25 година одржава се Фестивал цвећа Руже Липолиста, афирмативна привредна и туристичка манифестација, која негује међународне контакте, а у оквиру које су и посете расаднцима, базар старих и уметничких заната, као и културни програм.

Краљица цвећа (Фото: Дистрикт)

Све је почело давне 1931. године. Први ружар био је Иван Топаловић, а онда су се овим послом бавила браћа Топаловићи — Јанко и Живојин.

Расадник Топаловић има велики избор садница (Фото: Дистрикт)

Данас петнаестак мештана годишње произведе око милион садница ружа, које се продају на тржишту Русије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Италије, Пољске, Холандије, Немачке, Украјине, Казахстана.

Њихове биљке рађају широм Европе (Фото: Дистрикт)

Фестивал цвећа Руже Липолиста традиционално се одржава у другој половини јуна. У селу Липолист код Шапца, тада се окупљају призвођачи, дистрибутери и сви љубитељи руже и њене лепоте.

Расадник ће бити отворен за све посетиоце (Фото: Дистрикт)

Фестивал представља потенцијале које има производња цвећа, отвара могућности за међусобну сарадњу, удруживање и заједнички наступ на другим тржиштима. Осим тога, представља шансу за размену искустава, знања и успостављање контаката и сарадње у овој и бројним другим областима за унапређење услова живота и рада.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима