Distrikt
Društvo Zanimljivosti

“TATINA MUNJA” RAZBILA KRUŠKU NA ŠABAČKOM VAŠARU

Od malih nogu je tatina Munja, a sada je jasno i zašto – petnaestogodišnja Milijana Kuzmanović zapalila je društvene mreže snimkom na kom iz prvog pokušaja razbija čuvenu vašarsku krušku. Ona vozi kombajn, traktor, auto, obrađuje hektare zemlje, održava porodične plastenike, kuva, ide u školu i sanja da kamionom obilazi Evropu.

Milijana na Vašaru (Izvor: privatna arhiva)

Prvi put, pa jače nego muško! Najpoznatija sprava za merenje snage na Vašaru, pod Milijaninom pesnicom odskočila je do samog vrha skale, a alarm počeo da zavija.

– Imala sam želju da udarim krušku, nisam nikada ranije. Udarila sam i osvojila 791 od maksimalnih 900 poena – priča Milijana, kojoj je ovo potpuno prirodna stvar.

Brat je vrisnuo, a vašardžije su zastale da vide ko je to tako jak. Snimak je brzo počeo da se širi društvenim mrežama.

– Tata, mama i brat nisu mogli da veruju. Oduševili su se. Brat je udario oko 720, pre mene su udarali neki dečaci i devojčice i rezultat im je bio oko 300-400 – priča Milijana.

Iznenadila je drugarice i drugove, ali i svoju familiju. Htela je, kažu, da okuša i ovde snagu, ali niko nije mogao da zamisli da će pobediti mnoge sportiste i sportistkinje, naizgled jače i sasvim sigurno iskusnije od nje.

-To veče na vašaru je baš želela da udari krušku jer nikada pre nije probala. Ja sam rešila da je snimim da to imamo za sebe. Niko nije očekivao da će toliko jako udariti, tek kad smo videli broj, bili smo svesni njene snage – kaže majka Milica.

I vredna lepa (Izvor: privatna arhiva)

Iako navikli da kod kuće obavlja  muške poslove, ni roditelji se nisu nadali da će njihova mezimica, bez mnogo truda, biti bolja od svih.

– Kada sam došla na posao, moje kolege su gledale snimak, a jadan od njih mi je rekao: „ Mico, sve ti je zetove jednim udarcem oterala” – priča majka Milica.

Usledili su komentari – „Pazite se, sa ovom devojkom nema šale“. To su joj rekli i drugari i drugarice.

U avgustu je napunila tek 15, a već odavno je zrelija od svojih vršnjaka. Na porodičnom imanju u Vukošiću, očeva je desna ruka. I brzina i snaga potrebni su za ono što ona radi, pa ne čudi što je i Vladimirci i Šabac znaju kao „Tatinu Munju“, kako sebe zove na Fejsbuku.

– Ona vozi kombajn, traktor i radi sve poslove na selu. Mi imamo plastenike i ona je, kad je posao u pitanju, uvek prva – priča majka.

Iz kombajna (Izvor: privatna arhiva)

Milijana je prva godina srednje škole, smer kuvar, ali namerava da ostane na selu.

– Ništa mi nije teško. Ja volim da radim sve poslove na selu. I volela bih da vozim kamion. O tome maštam. Pored toga volim motore i sa tatom idem na sve moto skupove – priča ova mlada devojka.

Ona je tatina miljenica, ali i njegova munja. Roditelji su joj oslonac a ona njima podrška, jer želi da ostane na svojoj zemlji i da sopstvenom snagom obrađuje zemlju koja ih hrani.

Svideo vam se tekst?