Дистрикт
Друштво

Табановачка језера – оаза за купаче и пецароше

У зеленој оази скривеној од пролазника, на површини од 24 хектара, простиру се три језера. Нетакнута природа, подводни извори чисте воде, мир и тишина овде доводе купаче из Шапца и Сремске Митровице.

Језера обилују чистом водом (Фото: Ј. Губелић)

Језера чија се дубина процењује и до десетак метара настала су након експлоатације шљунка. Када је ископавање напуштено, седамдесетих година прошлог века, подземне воде дринске жице, продрле су и ископане увале напуниле чистом и свежом водом.  Тако је и до данас.
„Ја овде радо долазим. Вода је чиста, природа је предивна. Далеко је од градске буке. Ово је прави рај“, каже један од редовних посетилаца.

Прилази за купаче (Фото: Ј. Губелић)

Смарагдно зелена вода толико је чиста да су се овде настаниле и слатководне медузе.
“Ја сам их виђала. Нема их овде где се деца купају, али кад се отплива мало даље могу се видети. Међутим, то су слатководне медузе и нема разлога за страх”, прича Сузана Стефановић.
Медузе не брину купаче, јер су оне само доказ колико је вода чиста. Рај за очи и за душу омиљено је место током топлих дана.

Оаза за љубитеље природе (Фото: Ј. Губелић)

Језеро је порибљено шараном, а од раније је већ било штуке. Али, једина мана је што у изобиљу хране, пецероши остану празних мередова.
“Неће да гризе. Чак и риба овде има све што јој треба”, причају пецароши.

Омиљено купалиште за Шапчане (Фото: Ј. Губелић)

Једино што нико не зна колико је од површине удаљено дно, па су кружиле приче да на већим дубинама живе сомови тешки по неколико стотина килограма. Међутим, то нико никада није видео, па се све завршило на локалним причама.

Језера нестварне лепоте (Фото: Ј. Губелић)

Почетком двехиљадитих  пропао је покушај да се Табановачка шљункара приватизује када је овај простор купио британски држављанин Кристофер Блејк. Он је тада регистровао предузеће „Лаке Дрина Лимитед”, а његови радници очистили су језера, обавили порибљавање, изградили специјална ловна места на обали, али и уклонили скакаонице, љуљашке, клацкалице, кошеве… Међутим, уследили су протести грађана, па се у читав случај укључило и Општинско и Републичко правобранилаштво, али и амбасада Велике Британије, која је штитила интерес свога држављанина.
Трансакција је пропала па језера данас припадају свима онима који овде радо долазе.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима