Distrikt
Društvo Kultura

SVE O FILOZOFU NA JEDNOM MESTU – ZBORNIK O MIHAILU ĐURIĆU

Kao deo kulturnog događaja „Dani Mihaila Đurića“ u Šapcu, poslednjeg dana manifestacije, u Biblioteci šabačkoj organizovano je predstavljanje Zbornika “U okrilju velikana: dani Mihaila Đurića u Šapcu (2016-2020)”.

Predstavanje Zbornika (Izvor: Biblioteka šabačka)

Zbornik koji čini 30 tekstova od strane 14 autora, prisutnima su približili dr Boris Milosavljević, prof. dr Jovica Trkulja, Veroljub Ilić, profesor filozofije u Šabačkoj gimnaziji i Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke.

Knjigu su predstavila trojica stručnjaka (Izvor: Biblioteka šabačka)

Cilj ove integralne knjige o velikom šabačkom intelektualcu i filozofu Mihailu Đuriću, jeste da osvetli njegovu ličnost i delo, kao i da predstavi rezultate rasprava vođenih o njemu na skupovima u Šapcu u proteklih pet godina. Okupljeni su na skupu istakli nadu da će Zbornik doprineti izučavanju njegovog dela koje je decenijama bilo skrajnuto i nedovoljno poznato, ali i biti uporište za nova istraživanja i domete naše nauke i filozofije.

Sedmi dan kulturnog događaja “Dani Mihaila Đurića” u Šapcu (Izvor: Biblioteka šabačka)

Mihailo Đurić ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj društvenoj misli 20. veka – bio je filozof i sociolog, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, član SANU. Ove godine se navršava dvanaest godina od njegove smrti.

Svideo vam se tekst?