Дистрикт
Занимљивости

Stihovi šabačkog književnika u filmu Žarka Lauševića

Pesma ‘Ulica jorgovana’, koju je na stihove šabačkog književnika Ivana Glišić komponovao Rajmond Ruić, a otpevao Darko Domijan, ponovo je oživeo glumac Žarko Laušević u filmu pod nazivom “Smrdljiva bajka”, reditelja i scenariste Miroslava Momčilovića. Malo se zna da je Glišić ove stihove napisao krajem šezdesetih, kad je bio predsednik Kluba mladih stvaralaca pri šabačkom ondašnjem Domu omladine. Ploča koja je proslavila stihove snimljena 1974. godine.

Ivan, Rej i Darko, 1974. godine ( Foto: ’Ilustrovana politika’)

Tako je jedne subote, sredinom proleća, otišao, sa članovima Kluba, u šabački Veliki park. Privukao ih je miris ucvalih jorgovana u obližnjoj uličici, sada nazvanoj Knez Mihailova. Sa obe strane, bili su samo jorgovani, još ne beše naselja. Kad je napisao pesmu, pročitao ih je svojim drugarima, pesnicima, a na nagovor slikarke Slobodanke Rakić poslao ju je u Zagreb, Rajmondu Ruiću. Glišić i Ruić su već imali uspostavljenu saradnju, i sa velikim uspehom nastupali su na Omladinskom festivalu u Subotici, pesmom ‘Trenutak sreće’, koju je otpevao Dalibor Brun, a potom i sa pesmom ‘Zamak od lišća’, na takmičenju Muzičke omladine Evrope, u interpretaciji Josipe Lisac. Međutim, ‘Ulicu jorgovana’ odbili su članovi žirija za tadašnje festivale.

Stihovi koji u pesmi žive pola veka

„Obrazloženje je bilo: ‘Stihovi su neprihvatljivi! Kako može da se peva ‘’plavi veo, zlatna žica’’… I ‘gori zemlja, gori kamen, sunce ugljen nebo plamen’’? Očigledno, članovi žirija nisu znali za stilske figure. Jer ‘’plavi veo’’ je nebo, ‘’zlatna žica’’ je sunce, a u narodu se kaže, kad su vrućine da gori i kamen, gori i zemlja… Ipak, Darko Domijan je pesmu uvrstio u svoj repertoar i na gostovanju u Rusiji pobrao je aplauze, pevao ju je na bis“, priča Ivan Glišić.
Zagrebačka produkcija ploča ‘ Jugoton’ je obaveštena o ovom velikom uspehu, i po povratku iz Rusije Domijan, Ruić i Glišić snimaju singl.
„Ploča se odmah našla na svim top listama, širom Yu i dijaspore. Promovisana je u Beogradu, specijalna gošća bila je Jadranka Stojaković, a ja sam kazivao svoje stihove. Od tada do danas, ova ploča je stalno doštampavana. Snimili su je i mnogi drugi pevači, a bila je na repertoaru šabačkih ‘Čivija’, kad je ovaj bend nastupao u sada nepostojećem šabačkom ‘Staklencu’.

Ovih godina udarna je melodija u povratničkom filmu Žarka Lauševića ‘Smrdljiva bajka’, a našla se i u dve pozorišne predstave: ‘Don Žuan’- Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu ), peva je Sergej Trifunović’, i u predstavi ‘Nevidljivi’, zagrebačkog pozorišta ‘ Gavela’“, priča šabački književnik.

Ivan u šabačkoj ulici jorgovana, 2017. godine

Plavi veo, zlatna žica, nježan vjetar, mnogo ptica,
raspukla se svaka grana nad ulicom jorgovana
Odsjaj jutra, rosa blista, cvijet do cvijeta, list do lista,
pčela sanja bijeli vijenac dubok kao gorski zdenac
Jedna klupa, tiha luka tvoje usne, moja ruka,
opet bukti ona vatra zgasla davno ispod hrasta
Gori zemlja, gori kamen, sunce ugljen, nebo plamen,
to u sjenci lome krila zaljubljena dva leptira
Ref. Jedna klupa, tiha luka,tvoje usne, moja ruka,
opet bukti ona vatra zgasla davno ispod hrasta
Gori zemlja, gori kamen sunce ugljen, nebo plamen,
 to u sjenci lome krila zaljubljena dva leptira

Pesma je postavljena i na youtube, sa preko 600 hiljada pregleda. ‘Ulica jorgovana’ našla se i na listi najvećih balkanskih balada. Ima je i na mnogim ‘ evergreen’ kompilacijama. Samim tim, što je starija sve je mlađa, pesma za večnost…

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима