Distrikt
Društvo U fokusu

SPASEN ŽIVOT JE NAJVEĆI POKLON, A ŽENA KOJA GA DOBIJE JE „PONOVO ROĐENA“

Gotovo da nema karcinoma grlića materice bez HPV-a, ali ima HPV-a bez onkološkog ishoda, jer ovo je jedno od retkih malignih oboljenja kom se zna uzročnik i na koje se može uticati i preventivno i adekvatnom terapijom, kada se otkrije na vreme. Međutim, često se i pored svih mogućnosti savremene medicine, zbog zakasnelih odlazaka kod lekara, životi žena spasavaju pukim slučajem.

Da ne bude tako – da spas dolazi u zadnji čas, važno je poslušati priču onih koje su se osećale odlično kada su saznale da imaju ozbiljan problem, jer ni godine ni zdravstveno stanje, nažalost, nisu preduslov za izbegavanje ove bolesti.

Mlađe žene se redovnije odazivaju na preglede (Foto: Distrikt)

Igra slučaja Vesni P. (47) iz Šapca sačuvala je život. Od drugarice poučene ličnim iskustvom i teškom borbom sa kancerom dojke, dobila je pomalo neobičan, ali, ispostavilo se, najvredniji, poklon koji se ne zaboravlja.

–             Za rođendan sam od drugarice dobila poklon-vaučer za kompletan pregled u jednoj privatnoj klinici u Beogradu – Papu, kolposkopiju i ultrazvuk. Stalno mi je negde bilo u podsvesti da moram otići, ali nisam ništa preduzimala, sve je nešto drugo bilo važnije. Uopšte taj deo svog zdravlja nisam shvatila ozbiljno – priča Vesna, koja od trećeg porođaja na ginekološkom pregledu nije bila godinama.

Rezultat skrininga pokazao je zabrinjavajući rezultat – IIIb grupu, koja zahteva automatsku biopsiju. Prekancerozna promena (CIN3) do koje su, kasnije će se utvrditi, doveli najonkogeniji tipovi HPV-a 16 i 18, vest je koja se ne saopštava lako.

–             Prvi loš znak je bio kada su mi rekli da moram da dođem lično da mi saopšte rezultate. Razmišljala sam da nije dobro što me zovu. Tako je i bilo. Doktorka mi je objasnila da imam poslednji premaligni stadijum. Nisam paničila, informisala sam se. Prioritet je bio da rešavam odmah – kaže.

Prevencija i imunizacija pokazuju prve rezultate (Foto: Distrikt)

Najpre je pokušano lečenje manje invazivnim metodama, kako bi se izbegla drastičnija hirurška intervencija, a kako to nije pomoglo, lekari su se odlučili za sigurniji postupak.

–             Prva konizacija nije bila dobra, zatim je rađena druga koja je pokazala da je sve kako treba. Međutim, nakon 6 meseci, ponovo su se pojavile izmenjene ćelije. Na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu su mi rekli da se ne sme čekati da bolest napreduje. U martu ove godine urađeno mi je laparoskopsko uklanjanje reproduktivnih organa, što sam podnela odlično, već sutradan sam mogla kući – priseća se ova Šapčanka jednog od najpotresnijih, ali i najznačajnijih momenata u svom životu.

Kad zaboravimo sami na sebe, ljudi koji nas vole tu su da nas podsete. Za izlečenje i pruženu šansu zahvalna je osobi koja ju je jednim brižnim gestom spasila od mnogo većih komplikacija.

–             Drugarici, koja je za sve ovo zaslužna. Zbog nje sam na vreme stigla, jer da nisam otišla tada, pitanje je šta bi bilo za godinu, dve – priča, svesna šta je preživela, pa je zbog svog slučaja čim joj se ukazala mogućnost, vakcinisala svoju decu protiv HPV-a.

Uporna infekcija humanim papiloma virusom dovodi do promena na grliću (Foto: Distrikt)

Međutim, da je ovo bolest sa kojom se ne treba oslanjati na sreću, pokazuje stopa obolevanja i smrtnosti u Srbiji, gde zabrinjavajuće mali broj žena odlazi na preventivne preglede, ili to učini tek kada primeti problem.

– Obično to bude malo krvarenje prilikom kontakta, kod mlađih žena nakon odnosa, a kod starijih nakon mokrenja, usled povećanja arterijskog pritiska ili bez ikakvog razloga. Već u startu kod takvih zapuštenih slučajeva znamo o čemu se radi – objašnjava ginekolog Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Katarina Ikodinović.

Tada nije lako ni doktorima ni pacijentkinjama, koje se sa ovom dijagnozom nose na različite načine.

–             Imamo pacijentkinje koje odmah padnu u depresiju, imala sam prošle godine takvu situaciju. Pacijentkinja je od početka bila depresivna, sve joj je bilo strašno, a ima slučajeva da su jako optimistične. Zavisi od temperamenta i karaktera žene – ocenjuje doktorka.

Razvoj bolesti se sprečava otkrivanjem premalignih promena u ćelijama površinskog sloja grlića (Foto: privatna arhiva)

U premalignoj fazi lečenje je u potpunosti uspešno. Ovo je posebno važno zbog mladih žena, kod kojih se sve češće primećuju promene. Starosna granica obolevanja pomera se sa uobičajenih 45 i preko na 25 godina i manje.

– Obično se otkrivaju perimenupauzalno i posle menopauze, ali je prethodnih godina bilo slučajeva da su i mlađe žene obolevale, i pre tridesete. Trenutno moja najmlađa pacijentkinja obolela od karcinoma grlića materice ima 38 godina – kaže ona i naglašava da su karcinomi u ovim slučajevima mnogo invazivniji:

–             Razvoj bolesti brži je kod mlađih žena. Karcinom brzo napreduje kada zahvati glavne strukture pa preko peritoneuma pređe na ostale organe. U senijumu su usporeniji procesi pa sporije i maligniteti napreduju. Bila mi je jedna baka sa odličnim nalazima, desetak godina nakon što je lečena od karcinoma, ona sada, recimo, više nije u programu onkologije.

Predviđanja broja obolelih u narednih 8 godina (Izvor: http://izjzv.org.rs/)

A u zavisnosti od vremena kada se otkrije i stadijuma razvoja, zavise i metode lečenja, što je posebno značajno za pacijentkinje koje nisu rađale.

– Stupanj bolesti utiče mnogo – ukoliko je prvi A stadijum, pa i prvi B, može da se radi operacija. U prvom slučaju konizacija grlića, ili bi se odlučili za preduzimanje delimične histerektomije – uklanjanja materice i radikalne histerektomije, kada se uklanja materica, jajnici, grlić, deo vagine, onda i limfne žlezde koje se nalaze u blizini itd. Već od drugog stadijuma, pa do četvrtog se samo zrači – navodi dr Ikodinović.

Ali tu nije kraj. Novija istraživanja pokazala su da HPV ima značajnu ulogu u razvoju drugih vrsta raka, pogotovo u predelima glave, vrata, anusa, vagine.

–             HPV uzrokuje i karcinom usne duplje, laringsa, jezika. Pored grlića, ja sam se susrela sa karcinomima vulve, čak sam imala u svojoj praksi i dva karcinoma vagine, što je izuzetno retko. Na studijama su nam govorili da to u svojoj praksi verovatno nećemo videti, a evo, ja sam za par godina to doživela, i to sa smrtnim ishodom –  priča doktorka šabačkog Doma zdravlja.

Predmetno staklo za razmazivanje uzorka (Foto: Distrikt)

Preventivni pregled kod ginekologa, koji ćete možda već danas zakazati, dar je koji najpre poklanjate sebi, a svojim zdravljem i ljudima oko sebe.

Iz serijala „PONOVO ROĐENA”. Projekat je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?