Дистрикт
Друштво

Složni stanari uredili zgradu za primer

Šta sve može mašta i sloga pokazali su stanari zgrade u Ulici Kneza Lazara broj 9 koji su svoj ulaz ukrasili poput lepo uređenog stana. Prvi utisak, po ulasku u ovu zgradu je bajkovit. Sve je čisto, novo i odiše posebnom toplinom. Osim neobično uređenog ulaza, okrečili su unutrašnjost zgrade, raspremili i okrečili podrume, postavili neonske sijalice koje ne mogu da se ukradu a na oglasnoj tabli istakli imena svojih stanara koji su učestvovali u akcijama.

Ulaz krasi mural (Foto: J. Gubelić)

„Supruga daje ideje, a ja slušam“, kaže Dragutin Lukić, predsednik Skupštine stanara.
Na ulazu u zgradu, levi zid krasi mural. Na desnom je oglasna tabla sa informacijama za stanare i ikona Svetog Nikole. Kad se u lepom ambijentu iskoračaju prvi stepenici, u hodniku su smešteni stočić i dve zelene fotelje. Novogodišnji ambijent upotpunjuje jelka sa sijalicama. Tu su i druge dekoracije koje ukrašavaju ulaz u zgradu.

Sto, stolice i novogodišnja dekoracija (Foto: J. Gubelić)

Ovaj nekada zapušteni, zubom vremena nagriženi stambeni objekat, danas sija u novom ruhu i punom sjaju.
„Ja sam donela cveće i sugerisala suprugu da uredimo prostor. Tu su Adam i Eva, a stavila sam i Drvo života. Komšinica sa drugog sprata, Jovana Bojić, uradila je mural. Jedna od komšinica je dala fotelje, a stočić je naš. Tu može da se sedne i odmori, ali i pričekaju gosti. Sada svi više vode računa o zgradi. Lepo je, čisto i mirišljavo“, priča Slavica Lukić.

Unutrašnjost uređena poput stana (Foto. J. Gubelić)

Za razliku od većine drugih stambenih zgrada vlada pravi haos, a stanari teško uspevaju da se dogovore čak i oko zamene pregorele sijalice, ova zgrada unutra blista. Njeni stanari dokazali su da  „sloga kuću gradi“.

Ulaz u zgradu blista (Foto: J. Gubelić)

Ova ideja nije ih puno koštala a većina je saglasna da njihova zgrada sada mnogo lepše izgleda. Osim toga, oni su pokazali da vode brigu i onom što se zove zajednička imovina,  što je prava retkost u većini drugih zgrada.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима