Дистрикт
Друштво

СЛОЖНИ СТАНАРИ НАПРАВИЛИ ПАРКИЋ ЗА УЖИВАЊЕ

Да слога свашта може, доказали су станари зграде у Проте Смиљаница 50/а у Шапцу. Површину испред зграде претворили су прави мали паркић у ком сада уживају.

Слога свашта може (Фото: приватна архива)

На идеју да уреде простор који води до комплекса зграда где углавном живе некадашњи радници Хемијске индустрије „Зорка“, дошли су станари овог улаза још пре две године. Корак по корак, овај простор данас је постао прави парк у ком уживају станари, али и пролазници.

Уживају у плодовима свог рада (Фото: приватна архива)

-Прве године смо посадили цвеће, а прошле године смо ставили и ограду. Комшија Верољуб Гајић је десна рука ове дивне акције, а неколико жена, које имају више времена, заливају и негују биљке. Засадили смо један рузмарин који нас штити од комараца, дрво које нам прави хлад, а засадили смо сезонско и вишегодишње биље да нам украшава простор. Додали смо и зимзелене жбунове који оплемењују овај простор. Та наша групица која је активна у уређивању, одржавању и чупању траве, овде поподне, кад је у стану врело, седи и пије кафу – прича Раде Драгојевић, познати шабачки тужилац који је и био иницијатор ове лепе идеје.

Све је савршено осмишљено (Фото: приватна архива)

Новац су сами прикупили, а за ову идеју нису чак хтели да користе средства са рачуна стамбене јединице. Поставили су сто и клупе, да могу да уживају у свом малом рају. То је чак привукло пажњу и странаца који су на пропутовању кроз Шабац фотографијама овековечили ово прелепо место.

Слика која је обишла свет (Фото: приватна архива)

-Двоје Швајцараца, који су путовали по свету бициклима, били су одушевљени овом идејом. Јавили су нам се из Јужне Кореје и касније пренели своје утиске – прича Раде.

Ту су сто и столица за поподневну кафу (Фото: приватна архива)

Планирају сваке године да додају по један детаљ, како би њихов паркић био право место за уживање.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима