Дистрикт
Култура

Slobodanove umetničke slobode

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu nalazi se „Dvostruka elipsa punog i praznog oblika“, rad poznatog i priznatog šabačkog umetnika Slobodana Peladića, što ga svrstava u red retkih umetnika čiji radovi su dospeli u ovu prestižnu ustanovu.  U ovom prostoru izložena je 2004. godine, u okviru postavke „Izlagačka praksa kao kulturno – politička strategija“.
U kolekciju je dospela posle jedne, za umetnika važne kolektivne izložbe u Vršcu. Muzej savremene umetnosti u Beogradu otkupio je skulpturu 1998. godine, od kada se i nalazi u stalnoj kolekciji. Tokom rekonstrukcije muzeja nalazila se u trezoru Narodne banke Srbije kao i nekolicina radova drugih umetnika.

„Dvostruka elipsa punog i praznog oblika“,  rad umetnika Slobodana Peladića

Kompletan projekat izvođenja skulpture „Dvostruka elipsa punog i praznog oblika“ trajao je pet godina. Izveden je u saradnji sa  Valjaonicom aluminijuma „Seval“ iz Sevojna i Vazduhoplovnom industrijom „Lola – Utva“ iz Pančeva (1997. godine ). Izlagana je na dve samostalne izložbe i dve kolektivne: 1997. godine u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu i u Galeriji Narodnog muzeja u Šapcu, a 1998. skulptura je bila prezentovana u okviru zakazane problemske izložbe pod nazivom „Prestupničke forme devedesetih: postmoderna i avangarda na kraju XX veka“ u Galeriji „Konkordija“, u Vršcu. Ta izložba proglašena je izložbom godine, po oceni Društva istoričara umetnosti Srbije.

Muzej savremene umetnosti

Slobodan Peladić, vizuelni umetnik, studirao je slikarstvo od 1983 – 1987. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Radio je na mestu profesora u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu od 1994 – 2000. godine. Osnivač je i predsednik Nezavisne umetničke asocijacije „Kolektiv“ i direktor Udruženja likovnih stvaralaca Šapca od 2000. godine. Njegovi radovi se nalaze u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Šapcu i u privatnim kolekcijama Trajković, Vujičić i Đ. Popović. Zastupljen u nekoliko knjiga o savremenoj umetnosti.
Živi i radi u Šapcu, Srbija i Atlanti (SAD)

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима