Дистрикт
У покрету

Humanost osnovaca u susret Evropskom danu jezika

“Onoliko smo osoba koliko jezika govorimo”, kaže mađarska poslovica. Svake godine 26. septembra u svim krajevima Evrope održava se Evropski dan jezika. Tim povodom, danas u Gospodar Jevremovoj ulici mogli su se pronaći razni kreativni radovi ispisani na različitim evropskim jezicima. Učestvovalo je sedam šabačkih osnovnih škola, i osnovne škole iz Majura, Lipolista, Prnjavora i Zminjaka, kao i škola stranih jezika ‘’Premier’’.

Mladi humanitarci

Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti ‘’Zvončica’’  takođe je imalo svoj štand. Sav novac prikupljen od prodaje učeničkih radova, u koje su osnovci uložili mnogo truda i ljubavi, ide upravo ovom udruženju. U projektu su učestvovali nastavnici stranih jezika sa svojim učenicima, kako u okviru vannastavnih aktivnosti, tako i na redovnim časovima. Ova mala umetnička dela napravili su od sopstvenog materijala i prodavali su ih danas u Gospodar Jevremovoj ulici od 11 do 13 časova.

Rukotvorine najmlađih

Učenica osmog razreda iz Osnovne škole ‘Majur’ u Majuru kaže da im nije nedostajalo ni kreativnosti, ni entuzijazma. Ističe da joj se dopada plemenitost ideje, druženje i mogućnost da svi zajedno pomognu deci oboleloj od malignih bolesti.

Plemenite ideje mladih

Odlukom Saveta Evrope 2001. godine ustanovljen je Evropski dan jezika, uz pokroviteljstvo Evropske unije. Pokretačka ideja bila je da višejezičnost treba negovati jer je svaki jezik dragocenost, s obzirom na to da se na njemu temelji istorija i tradicija jednog naroda.

Prihod ide onima kojima je najpotrebniji

Da li ste znali da u Evropi postoji više od 220 autohtonih  jezika, što čini oko tri odsto od ukupnog broja jezika na svetu? Oko 800 miliona Evropljana u zemljama članicama Saveta Evrope ohrabruju se da uče više jezika, bez obzira na uzrast, kako u školi, tako i izvan nje, jer po rečima Nelsona Mendele ako razgovarate sa čovekom na jeziku koji on razume, to će otići u njegovu glavu, ali ako razgovarate sa njim na njegovom jeziku, to će otići u njegovo srce.

I. Šuvaković

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима