Distrikt
Magazin

Slike detinjstva oblikovane nostalgijom

Dragan Gavrilović iz sela Pomijača u Pocerini, koji godinama živi u Švajcarskoj, nostalgiju leči izradom maketa – autentičnih predmeta koji ga podsećaju na zavičaj. Originalne makete preko leta ponese sa sobom, kada u Srbiju dolazi na odmor i za svoje prijatelje u rodnom selu priredi izložbu.

Slike detinjstva u tri dimenzije ( Foto: J. Gubelić )                                                                                                                                                                                                                                                                            Slike detinjstva u tri dimenzije, baš onakve kakve ih pamti Dragan Gavrilović. Iz rodne Pocerine poneo ih je u svet, pa u svom stanu u Švajcarskoj, uz pomoć testerice i komada drveta lipe, rezbari i sklapa mozaik dečačke idile.

“Želeo sam da se ne zaboravi ono što sam ja kao dete zapamtio, za mlađe generacije, za decu i unuke, da vide kako se nekada živelo i mučilo”, objašnjava Dragan.

Svi predmeti su od drveta, u razmeri 1:20 ( Foto: J. Gubelić )

Prvo je uradio maketu svoje kuće u selu, stari ambar, bunar, seosku svadbu. Poslednja u nizu maketa “Od zrna do pogače” je tradicionalan proces setve, žetve i dobijanja hlebnog zrna. Izrada autentičnih, umanjenih predmeta u pravoj razmeri, odmor je za dušu ali i dug prema zavičaju, kaže Gavrilović.
“Mislim da sam skoro identično prikazao kako je nekada bilo. Sve se radi iz jednog komada drveta od lipe, ali kad radim ovce ili volove i konje, onda im dodajem ono što je potrebno. Tako je i kad rezbarim figure ljudi, uradim trup, a onda dodajem ruke i tako redom”, priča ovaj neobični umetnik.

Svadba od 4000 delova ( Foto: J. Gubelić )

Posle posla osami se i stvara, po nekoliko sati dnevno, i tako već pet godina. Za prikaz svadbe koja se sastoji od 4000 delova trebalo mu je 1000 sati. Sve je 20 puta manje nego u prirodi, pa zahteva strpljenje i preciznost, što Draganu, mašincu po struci ne predstavlja napor. Onda svoje rukotvorine spakuje u kofer i donese u rodno selo da pokaže meštanima.
“ Ja sam mislila da su to slike, kao u muzeju. Ali, ovo kad sam videla, nisam mogla da verujem. Sve je onako kako je pre bilo, vršaj, žetva, setva…Ma, nemam reči da opišem kako je čovek uspeo sve to da napravi”, priča Branka Gajić.

U maketama kuća je urađen kompletan nameštaj ( Foto: J. Gubelić)

Dragan nostalgiju leči izradom autentičnih predmeta koji ga podsećaju na zavičaj. U novoj kući na očevom imanju izložio je sve što je dobro domaćinstvo imalo u drugoj polovini prošlog veka. Uz lemilicu je već 25 godina i, kako kaže, nije mu bilo teško da do detalja uradi i nameštaj u maketama kuća izrađenih od šper ploče, drvaca i metala.

Žeteoci ( Foto: J. Gubelić )

Izlagao je u Herisauu, u srpskom kulturnom klubu, ali najponosniji je kada svoje radove pokaže zemljacima. Oni to razumeju i osećaju. Tada zajedno uživaju u onom što je stvorio daleko od zavičaja.

Srpsko kolo ( Foto: J. Gubelić )

Za sledeću godinu Dragan priprema nešto novo. Ne otkriva tajnu, ali će biti podjednako originalno kao ove davno zaboravljene slike sela.

Svideo vam se tekst?