Дистрикт
Друштво

СЛАТКИ И ЗДРАВИ СЛАЂИНИ СЛАТКИШИ

Шапчанка Слађана Вујаковић, професорка српског језика, мајсторица је за здраве слаткише. Она прави колаче без индустријског шећера, који су богати енергијом и витаминима. Њени слатки залогаји не штете здрављу, а могу да се једу за време поста или у посебним режимима исхране.
У малој радњи у Улици Владе Јовановића, са укусом су се сложиле боје, баш као укуси и мириси тек направљених колача.

У почетку је правила само за себе (Фото: Ј. Губелић)

У излогу доминира розе, баш као фил на воћној торти. Лешник и урме дају им посебан укус, као и цветни тапет на бочном зиду. Све је као малина на врху колача, који се смаже у пар залогаја. Након њега задовољене су све потребе за слаткишима као и за храном.

-Ово је наш нови колач, који сам последњи направила. То су енергетске бомбице. У њега стављамо индијски орах. Најпре је потребно да се он уситни, а онда приступамо прављењу бомбица – прича Слађа, која рецепте сама осмишљава.

Рецепте сама осмишљава (фото: Ј. Губелић)

Тако настају здрави слаткиши. Заправо, то су сирови или благо печени домаћи колачи без додатог шећера, пуни протеина и енергије. На ову идеју Слађана се определила пре свега због здравствених разлога, не слутећи да ће то бити њен мали бизнис.

-Идеја се родила пре неколико година. Ја сам имала проблем са бактеријама, кандидом и ешерихијом, па ми је доктор саветовао да променим начин исхране, односно да избацим индустријски шећер, а уместо њега да користим природни. Тако сам дошла на идеју да правим слаткише користећи природне заслађиваче, попут урми, меда, јаворовог сирупа – прича Слађа која се тада решила свог проблема, али и направила колаче који су јој дали енергију, омогућили да се не осећа уморно и тромо, а успут јој помогли да створи свој мали бизнис.

Са свима дели рецепте (Фото: Ј. Губелић)

И данас је радња ту, и мноштво слатких здравих залогаја које Слађа сама осмишљава. Куглице са вишњама су тек недавно изашле из њене кухиње и већ су постале омиљене.
-Има много избора и разних комбинација. Чоко вишња је један од наших најпродаванијих колача који садржи доста сировог органског какаоа, свежих урми, кокосовог крема, кокосовог уља, а вишње су по врху и у средњем слоју – открива нам рецепт.

Није ни слутила да ће то бити љен мали бизнис (Фото: Ј. Губелић)

Слаткиши су настали из чисте љубави. Сама је истраживала рецепте и правила је различите комбинације. Сада зна да код орашастих плодова, урми, банана, домаћег меда, нема грешке. Тим пре јер је реч о здравим и хранљивим намирницама. Мале тајне дели са свима који желе да направе здрав слаткиш за себе.

На друштвеним мрежама објављује и рецепте и начин припреме (Фото: Ј. Губелић)

Друштвене мреже у почетку су биле основни вид рекламирања, док није својим слаткишима освојила купце.
-Урадили смо и кутије са нашим кодом који их води на Инстаграм страницу. Ту могу да се виде колачи, ту објављујемо рецепте, снимак како се прави али и састојке које садрже. Ту смо и излистали најпродаваније колаче, али и цене, тако да могу да виде све што их занима – објашњава.
И такви су сви колачи, кремасти, здрави и укусни. Рецепте дели са свима који су заинтересовани, а како каже, ништа није компликовано за оне који желе сами да се опробају.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима